Nagyvilág

Szitává lőttek két francia újságírót

mali (mali, )
mali (mali, )

Szombaton Maliban történt a tragikus kimenetelű emberrablás.

Elraboltak és megöltek két francia újságírót szombaton Maliban – jelentette be a francia külügyminisztérium.

Szitává lőtték a riportereket

A Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját délután egy órakor hurcolták el ismeretlen fegyveresek Kidal város központjából. Ghislaine Dupont és Claude Verlon szitává lőtt holttestét nem sokkal később a várostól néhány kilométerre meg is találták.

A Bamakótól 1500 kilométerre északnyugatra fekvő Kidal város a tuareg kisebbség, illetve annak politikai és katonai szervezete, az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) fellegvára. A két francia újságíró abból az alkalomból érkezett a városba és készített riportokat, hogy két évvel ezelőtt hozták létre az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat.

Ez történt

Ghislaine Dupont tapasztalt újságírónő volt, több éve az RFI Afrika-szakértője. A júliusban és augusztusban tartott elnökválasztás idején már járt Kidal városban. Ezúttal kedden utazott Bamakóból Kidalba, hogy a rádió november 7-re és 8-ra tervezett műsorába készítsen anyagokat.

Helyszíni beszámolók szerint szombat délben az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom egyik helyi vezetőjével készítettek riportot, s mikor távoztak, több fegyveres betuszkolta őket egy terepjáróba.

Hollande tisztázást kért

Francois Hollande francia államfő felháborodásának adott hangot a gyilkosság miatt, és vasárnapra összehívta az illetékes minisztereket a körülmények tisztázására.

A francia védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereg kedden óva intette az újságírókat a Kidalba való utazástól a bizonytalan helyzet és a különböző csoportok közötti rivalizálás miatt, s nem is volt hajlandó odaszállítani őket. A figyelmeztetés dacára a két újságíró a Maliban tartózkodó ENSZ-békefenntartó erő segítségével mégis eljutott a városba.

Harcok Maliban

A 2012. márciusi katonai puccsot követően a nyugat-afrikai ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríját vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország januári katonai intervenciója vetett véget.
A mali hadsereg segítségével a francia erők az ország északi, hegyvidéki részébe szorították vissza az iszlamistákat, de Kidal városába hagyták visszatérni a tuareg lázadócsoport fegyvereseit. A szakadár tuareg lázadók szeptember végén felfüggesztették részvételüket a mali kormánnyal kötött békemegállapodás végrehajtásában, és azzal vádolták a kabinetet, hogy nem tartja tiszteletben a júniusi fegyvernyugváskor vállalt kötelezettségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik