Közélet

Eltiltják a kínai pedofílokat a játszóterektől

pedofil(2)(1)(1)(960x640).jpg (pedofil)
pedofil(2)(1)(1)(960x640).jpg (pedofil)

Szigorítják a gyerekeket zaklatók büntetését Kínában, miközben a kiskorúak védelmét is fokozzák: az elítélt próbaidőseket eltiltják az óvodák, iskolák és játszóterek látogatásától is.

A kínai legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség, a közbiztonsági minisztérium és az igazságügy-minisztérium közös irányelveket tett közzé a kérdéssel kapcsolatban. Ennek értelmében hét esetben szigorítják a gyerekeket zaklatók büntetését, így egyebek közt akkor, ha a zaklatást az áldozat családja vagy tanára követi el, ha az otthon vagy kollégiumban történik, ha 12 éven aluliakat, kislányokat, szellemileg sérült gyerekeket, illetve migráns munkások vidéki, hátrahagyott gyermekét molesztálja vagy zaklatja valaki.

Szintén szigorító tényezőnek számít az erőszak, kényszerítés, elaltatás, elkábítás, valamint sérülések okozása, terhesség előidézése, szexuális úton terjedő betegségek átadása – áll a dokumentumban. A négy fő igazságszolgáltatási szerv a nemi erőszak jogi fogalmát is tisztázta. Bűnösnek számít és elítélendő eszerint az, aki partnere életkorának tudtával 14 évesnél fiatalabb személlyel létesít szexuális kapcsolatot, még akkor is, ha az aktus mindkét fél beleegyezésével történik.

A zaklatók fokozottabb büntetése mellett a gyermekek védelmét is fokozzák a jövőben. A szexuális zaklatás vádjával elítélt, büntetésének letöltése után próbaidőn lévőket eltiltják az óvodák, iskolák és játszóterek látogatásától, s azt is megtiltják számukra, hogy gyerekekkel kapcsolatos munkát vállaljanak.

A helyi közbiztonsági irodákat, bíróságokat és ügyészségeket az igazságszolgáltató szervek arra biztatják, hogy létesítsenek külön szervezeti egységet a fiatalkorúakat érintő zaklatási ügyek kezelésére. A dokumentum azt is szorgalmazza, hogy az ilyen eseteket kivizsgálandó a helyi rendőrségek állítsanak fel speciális csapatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik