Közélet

Háború a természetért

A palagázkutatás ellen tüntető őslakosok rendőrautókat gyújtottak fel Kanadában.

Rendőrautókat gyújtottak a fel a demonstrálók az Elsipogtog, autonóm törzsi területen fekvő Rexton falu mellett. A tiltakozássorozat még nyáron kezdődött: a helyiek, illetve szimpatizáns természetvédők a Southwestern Energy Company palagáz-bányászati tervei ellen léptek fel – írja a The Globe and Mail.

Az első tiltakozó akció még július végén történt: egy nő az energiacég munkásainak felszereléséhez láncolta magát. A rendőrök még aznap eltávolították a helyszínről, hogy a munkálatok zavartalanul folyhassanak.


Fotó: Twitter / Dreamspeakers

Majd október elején James Sock Főnök, helyi vezető a népe biztonsága és jóléte érdekében kitiltotta a területről az energiacéget, s vezetésével a tiltakozók blokádot állítottak fel a területre vezető úton, hogy megakadályozzák az utánpótlás-szállítást a palagázkutatók számára.

A hétvégén aztán elszabadult a pokol: a rendőrség bírósági felhatalmazást kapott, hogy felszámolja az útzárat. A demonstrálók összecsaptak a kivezényelt rendőri erőkkel. Az eddigi eredmények: öt rendőrautót felgyújtottak a tüntetők, közülük negyven embert zárt börtönbe a rendőrség.


Fotó: Twitter / Mathew Kagis

A közösségi médiát pedig ellepték a harc közben készített fotók. Közben a Manitoba őslakosok legfőbb vezetője Derek Nepinak Nagyfőnök teljes támogatásáról biztosította földjükért küzdő testvéreit – írja a Huffnigton Post Canada.

A demonstrálók nem adják fel a harcot, bár eredeti blokádjaikat felszámolták a rendfenntartók, valamivel arrébb fákat döntöttek az útra, hogy továbbra is akadályozzák a Southwestern Energy járműveinek bejutását a területükre. A cégvezetés értetlenül áll a tiltakozások előtt: aggodalomra semmi ok, kutatómunka folyik, a kitermelés egyelőre szóba sem került – állítják.


Fotó: Twitter / Natasha Pace

Ajánlott videó

Olvasói sztorik