Belföld

Autós tüntetés Budapesten

devizahitelesek-tuntetese(960x640)(1).jpg (devizahitelesek, )
devizahitelesek-tuntetese(960x640)(1).jpg (devizahitelesek, )

35 járművel vonulnak a devizahitelesek.

Autós demonstráció kezdődött délelőtt 11-kor Budapesten, a Hősök teréről a Keleti pályaudvar felé indultak elsőként.  A 35 autóból álló konvojt hat motoros rendőr és hat rendőrautó biztosítja.


Fotó: MTI / Soós Lajos

A devizahitelesek tarthatatlan helyzetére akarják felhívni a figyelmet a tüntetők. A demonstráció szervezője, Balogh Béla, a Koppány Csoport elnöke a menet indulása előtt azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök szerint a civileknek kell összefogniuk a probléma megoldására, csak ők tudnak nyomást gyakorolni. Balogh remélte, hogy a vasárnap megjelentek elegen lesznek a nyomásgyakorláshoz.

Balogh Béla szerint akár autóra, akár lakásra, akár szabad felhasználással vett fel valaki devizahitelt, mindenkit becsaptak. Az „Együtt a jövőnkért devizamenet” tagjai ezért minden hiteles mellett ki akarnak állni.
A demonstráció résztvevői követelték a hitelfizetéssel elmaradt emberek kilakoltatásának azonnali felfüggesztését, illetve hangoztatták, hogy „ki kell vívjuk az anyagi függetlenségünket”.

Erősítésre várva

Az autós tüntetők az ország több városából érkeztek, volt köztük budapesti, pápai és debreceni is.
A megmozdulás résztvevői a Keleti pályaudvar irányába indultak el délelőtt 11 órakor, és nem sokkal délután fél egy előtt értek a Ferenc körút-Üllői út találkozásához. Az előzetes menetrend szerint itt délben kellett volna csatlakozniuk egy másik, Ócsáról indult menethez, de az fél egyre még nem érkezett meg.

A konvoj az Üllői út és a Páva utca közötti szakaszon parkolt le, elfoglalva az úttest egyik sávját, kisebb fennakadást okozva a közlekedésben. Itt fogják bevárni a másik (a szervezők szerint több mint 300 kocsiból álló) autóskonvojt, majd  délután folytatódik az autós vonulás.

A délutáni útvonal

A tervezett útvonal a Budapesti Közlekedési Központ információi szerint a József körút-Rákóczi út-Kerepesi út-Hungária körút-Róbert Károly körút-Árpád híd-Pacsirtamező utca-Nagyszombat utca-Bécsi út-Vörösvári út-Árpád híd-Róbert Károly körút-Váci út-Dózsa György. Miután megérkeztek a Dózsa György útra, várhatóan délután három és hat óra között az autósok a Dózsa György út Ajtósi Dürer sor felé vezető sávjában fognak várakozni.

A tüntetés miatt 20-30 perces lezárások vannak a város több pontján. A tömegközlekedést is érinti a korlátozás. Részletek itt.

Rendőrökből sincs hiány az utakon, mától csütörtökig fokozott ellenőrzést tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik