Közélet

1200 milliárdos sikkasztási ügy Budapesten

penz(960x640)(16).jpg (pénz, )
penz(960x640)(16).jpg (pénz, )

Zaure D., a 6 milliárd dolláros sikkasztással vádolt kazahsztáni könyvelő Budapesten akart letelepedni, de vélhetően kiadja a kazah hatóságoknak a Fővárosi Törvényszék - írja a Blikk.

A kazah nő volt a főkönyvelője Mukhtar Abljazov kazah milliárdosnak, aki szintén elmenekült hazájából. Őt Kazahsztán, Oroszország és Ukrajna is megvádolta sikkasztással. Az összeg, amit keresnek rajtuk, 6 milliárd dollár, azaz mintegy 1200 milliárd forint, amelyből a 400 olyan lottónyereményt is ki lehetne fizetni, mint amilyet a legutóbbi szerencsés nyertes vitt el.

A Blikk cikke szerint korábban a BTA bankot irányító Abljazov már évekkel ezelőtt elmenekült országából, két éve pedig Nagy-Britanniában menedékjogot kapott, majd idén augusztusban Cannes közelében vették kiadatási őrizetbe. A férfi tagadja a sikkasztást, és politikai üldöztetésre hivatkozik. Főkönyvelőjét akkor vették őrizetbe Budapesten, amikor papírjait szerette volna meghosszabbítani.

Programajánló a sikkasztó könyvelőnek

Összeállítottunk Zaure D.-nek egy olyan programcsokrot, amellyel garantáltan otthon érezheti magát.

Ha sétát tesz az Andrássy úton, megtekintheti azokat az épületeket, melyekkel kapcsolatban tavaly augusztusban az ügyészség hűtlen kezelés vádja miatt emelt vádat többek közt a volt terézvárosi MSZP-s polgármester ellen.

Majd pihenje ki a séta fáradalmait valamelyik fürdőben – idén emeltek vádat szintén hűtlen kezelés miatt, egy 6 milliárdos értékű 2009-es szerződés kapcsán.

Sőt, valószínműleg nincs olyan köztulajdonban lévő fővárosi épület, intézmény, ahol Zaure D. ne érezhetné: “Igen, ez az én közegem!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik