Közélet

Tízezer embert vert át az országot behálózó bűnbanda

Forint(960x640)(1).jpg (Forint)
Forint(960x640)(1).jpg (Forint)

A NAV szerint a szervezet felszámolása a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb akciója volt.

Tizennégy megyében, összesen 320 helyszínen tartottak rajtaütést az egyenruhások: rendőrök, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai, körülbelül ezren. A bűnszervezet kiiktatására szervezett akcióban Magyarország teljes gazdaságvédelmi bázisa megmozdult. A bűnlajstrom kilométeres, egyebek mellett költségvetési csalás és pénzmosás, közokirat-hamisítás, sikkasztás, csődbűncselekmény, számvitel rendjének megsértése is szerepel a listán. Eddig összesen 23 embert vettek őrizetbe, de ez a szám még gyarapodni fog.

A nyomozás még 2010-ben indult, méghozzá ügyészségi kezdeményezés alapján, miután a hatóságoknak feltűnt, hogy a Heves megyei településen, azonos helyszínre több céget jelentettek be, amelyek ténylegesen tevékenységet még véletlenül sem folytattak. A nyomozás egyre több megyét érintett, tavaly pedig már külön nyomozócsoport is alakult, hogy felgöngyölítsék a szálakat.

Tízezer átvert, milliárdos kár

A csoport alapvetően kétféle tevékenységet végzett. Eleinte egy cégtemetőt működtettek, sorra buktattak be egyébként tényleges munkát végző cégeket. Helyükre nyomban új társaságok léptek, ám rövid időn belül ezek is eltűntek a süllyesztőben. A bűnszervezet a feketegazdaság jelentős szereplője volt: csaknem ötszáz cég ment át az irányítók kezén. Az ügyvezetők a folyamat végén gyakran külföldi “strómanok” voltak, jellemzően ukrán, román és szerb állampolgárok.

Később belevetették magukat az illegális munkaerő-kölcsönzésbe is. Jólétük kulcsa a pénzmozgás volt, ezért olyan tevékenységeket kerestek, amelyek jelentős munkaerőt igényelnek, például őrzővédő-, takarító- illetve fuvarozócégeket. Az embereket kiszerveztél, járulékot viszont nem fizettek. Ezzel a több ezer érintettet és az államot is megrövidítették.

A kár a hatóságok szerint több milliárd forintra tehető, 51 cégnél 443 millió forint az adóhiány. A nyomozók kiderítették, kifejezetten erre a célra fenntartott könyvelőirodák is tettek azért, hogy a rendszer jól működjön.

Ilyet még nem látott a magyar kriminalisztika

Balázs Zsolt, a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetője a keddi rajtaütést a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb akciójának nevezte. Elmondta, csaknem 100 millió forintnyi készpénzt, például eurót és dollárt foglaltak le, emellett számos vagyontárgyat: 16 ingatlant, 80 autót, ráadásul “befagyasztottak” csaknem 200 bankszámlát. Mindezeken túl a bűnszervezet egyik vélt irányítójának otthonában valóságos fegyverraktárt találtak a nyomozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik