Közélet

Nem gyilkoltak a múlt héten New Yorkban

Emberölésmentes hetet zártak a metropoliszban.

Ha lenne Világos oldal rovat, ez az írás talán ott jelenne meg. De mire a végére érünk, úgy látszik mégsem: Magyarországról nézve szörnyűnek tűnik, hogy Amerikában ilyen egy örömhír.

Egyetlen gyilkosság sem történt New Yorkban múlt héten hivatalosan – írja az NBC New York hírportálja.

Igen, ez annyira ritkán fordul elő a Nagy Almában, hogy hírértéke van. Legutóbb például januárban volt hasonlóan békés időszaka a városnak, akkor teljes kilenc napig nem nyírtak ki senkit. Előtte még a Sandy hurrikán sem tudta ilyen hosszú időre lecsillapítani a vérszomjat: a vihar utáni csend hat napig tartott, tavaly november elején – közölte Ray Kelly rendőrparancsnok.

Mint mondta, az elmúlt hetet emblematikus eredménynek tekinti, ami jelzi, hogy a helyi rendőrség kiváló munkájának köszönhetően, New York egyre biztonságosabb: míg idén eddig 256 gyilkosság történt, tavaly ugyanekkor már 346-nál járt a számláló.

Összehasonlításképpen, a New Yorkban mért adatnak az országos magyar átlag is csak töredéke. Az év elején kiadott adatok szerint, az egész országban 113 emberölés történt 2012-ben, s a kaotikus kilencvenes évek közepén is csak 200 – 300 volt az éves átlag. A negatív rekordot 1994-ben állítottuk fel, 310 gyilkossággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik