Közélet

Lebuktak az emberrabló rabbik

Berlin kipa (berlin, )
Berlin kipa (berlin, )

Makacs férjeket kényszerített válásra a két ortodox pap.

Letartóztatták tegnap azt a két ortodox rabbit New Yorkban, akik több tízezer dollárért kínálták különleges szolgáltatásaikat – számol be az NBC New York. Az ortodox zsidó előírások szerint kizárólag a férj kezdeményezhet válást. A két rabbi, Mendel Epstein és Martin Wolmark kétségbeesett hölgyeknek kínált megoldást: pár tízezer dollárért cserébe vállalkoztak arra, hogy a kérdéses férjeket meggyőzik: adják be a válókeresetet. Ha másképp nem ment, a férfit elrabolták és felbérelt verőlegények vagy sokkoló igénybevételével kínozták.

Az FBI beépített ügynöke, boldogtalan feleségnek kiadva magát, felkereste a két rabbit, akik, szakértelmükről biztosítva a nőt, még azt is elmesélték neki, hogy az elmúlt húsz évben nagyjából másfél évente csináltak ilyesmit, nyugodt lehet, hiszen van gyakorlatuk. Mikor az ügynöknő a módszereikről érdeklődött, Epstein rabbi állítólag ezt mondta: „Alapvetően annyit csinálunk, hogy egy pár órára elraboljuk az emberét, kicsit megverjük, megkínozzuk, és a végére biztosan elengedi magát. Garantálom, hogy ha valaki bekerül a furgonunkba, mire végeznek vele, belemegy a válásba.

„Az ortodox közösségekben mindig nyílt titok volt, hogy a rossz házasságokban csapdába esett nőknek azért vannak lehetőségeik. Van nagyon költséges és van nagyon kockázatos lehetőség, de legalább valami van” – nyilatkozta az NBC híradójának Deborah Feldman, aki tavaly jelentette meg Unortodox – Haszid gyökereim botrányos elutasítása című, az ortodox zsidó világ belső életéről szóló, önéletrajzi könyvét.

A saját közösségükben nagy tekintéllyel rendelkező, bírói és döntéshozói funkciókat is ellátó rabbikat, Epsteint és Wolmarkot, valamint az azóta beazonosított két további bűntársukat letartóztatták. A bíróság döntése szerint egyelőre óvadék ellenében sem lehet őket szabadlábra helyezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik