Nagyvilág

Nem korbácsolják meg a megerőszakolt lányt

Mégsem büntetnek meg egy megerőszakolt lányt a Maldív-szigeteken, egy bíróság ugyanis megtiltotta, hogy megkorbácsolják a most 15 éves gyereket, akit azzal vádoltak, hogy a megerőszakolóján kívül egy másik férfival is volt szexuális kapcsolata házasság előtt.

A kamaszlányra száz korbácsütés várt volna, amint betölti 18. életévét – emlékeztetett az indiai-óceáni szigetország sajtója csütörtökön. A Maldív-szigetek iszlám állam, a házasságon kívüli szex tilos a turisták körében közkedvelt országban.

Az eredeti ítélet februárban született, a bíróság rendelkezését azonban eltörölték, mert a felsőbíróság szerdai állásfoglalása szerint a gyerek akkoriban poszttraumás stressztől szenvedett, vagyis nem volt alkalmas az ellene folyó eljárás lefolytatására. A tinédzsert a mostohaapja megerőszakolta, a férfi ellen vádat is emeltek. Mindazonáltal a lány ellen is eljárás indult, mert az ügyben végzett rendőrségi vizsgálat alapján azt gondolták, hogy egy másik férfival úgy volt szexuális kapcsolata, hogy az aktusba beleegyezett.

A nemzetközi felháborodás nyomán a Maldív-szigetek kormánya fellebbezett a lány nevében. A felsőbíróság szerdán kimondta, a kamaszlányt tévesen nyilvánította bűnösnek a fiatalkorúak bírósága.

Kirobbanásakor az ügy nagy port vert fel, az Avaaz aktivistaplatformon több mint 2 millióan írták alá a korbácsolás elleni petíciót. “A korbácsolás sérti a legalapvetőbb normákat, amelyek tiltják a kínzást és más kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot” – fogalmazott Polly Truscott, az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet ázsiai és csendes-óceáni térségbeli vezetője, aki szerint a Maldív-szigeteknek véget kellene vetnie a korbácsolásnak.

A szigeteken pár éve még legalább 180 embert ítéltek el házasságon kívüli szex miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik