Közélet

Hetekig húzódhat az ároktői banda kiadatása

ároktő (ároktő)
ároktő (ároktő)

A svájciakat nem köti határidő, így egyelőre nem tudni, mikor kerülnek újra Magyarországra a szökött bandatagok.

Nem tiltakoztak a Rostás-banda tagjai, apa és fia, amikor a svájci rendőrök elkapták őket. Egy svájci bérház egyik lakásában fogták el az ároktői banda két megszökött tagját szerdán a helyi rendőrök. Kiadatásukat a magyar igazságügyi minisztériumnak kell kérnie. A kérelmet legkésőbb 40 napon belül el kell küldeni a svájciaknak, az ő döntésüknek azonban nincs határideje. Az ároktői banda tagjainak büntetőeljárása öt éve folyik, az első fokú bírósági eljárás két éve.

A svájci igazságügyi minisztérium szűkszavúan nyilatkozott, de azt elmondták, hogy magyar-svájci együtműködéssel jutottak a nyomukra. A magyar rendőrség egyébként – a nyomozás érdekeire hivatkozva – változatlanul nem részletezi a két Rostás elfogásának körülményeit.

A két férfi vasárnap szökött el a háziőrizetből. Azzal vádolják őket, hogy 2008-ban és 2009-ben rablás közben többször is megvertek idős embereket, ketten bele is haltak a sérüléseikbe.

Az ároktői banda ügye miatt a Fidesz azt kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekmények esetében ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának. Emellett maximum 60 napot adnának a szakértőknek, hogy elkészítsék a jelentéseiket. Jogvédők azonnal tiltakoztak, mondván, hogy ez alkotmányellenes. A téma kapcsán a Hír24 vendége volt Szikinger István alkotmányjogász.

 

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik