Közélet

Rosszul lett a pilóta, utas landolt a repülővel

repülő (repülő, )
repülő (repülő, )

Utas szállt le egy repülővel az angliai Humberside repülőterén, miután a pilóta rosszul lett és elvesztette az irányítást a gép felett – írta a BBC Online brit közszolgálati hírportál.

A lap szerint a veszélyes, filmbe illő manőverben két repülésoktató segítette az utast, aki még soha életében nem foglalt helyet a pilótaülésben. Egyikőjük azt mondta: alkalmi tanítványa „figyelemre méltó munkát végzett”.

„Nem ismerte a berendezéseket és a fényei sem voltak felkapcsolva, tehát gyakorlatilag vakon repült. Ehhez képest remek landolást hajtott végre” – tette hozzá. Az oktató elsősorban próbálta megnyugtatni az utast, majd lépésről-lépésre elmagyarázta a leszállási procedúrát. Mint kifejtette: az első, amit ilyenkor el kell kerülni, az a pánik.

Az alig 40 kilométeres távolságról érkező kisgépet a kifutón tűzoltók, rendőrök és mentők fogadták. Az egyik szemtanú szerint a landolás nem ment teljesen simán: a repülő többször is a kifutónak ütődött, szikrázott és egy nagy csattanást is lehetett hallani, amikor negyedik kísérletre sikerült letenni az aszfaltra.

Az irányítótoronyban üdvrivalgás tört ki a szerencsés leszállás láttán. A repülőn csak ketten utaztak. A BBC az utas és a pilóta állapotáról sem közölt részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik