Közélet

Megint itt a fagyhalál – két áldozat

Fagy(1)(960x640).jpg (fagy)
Fagy(1)(960x640).jpg (fagy)

Október első napjaiban Magyarországon két ember fagyott meg. Egyikük fűtetlen otthonában, a másik pedig a szabad ég alatt – közölte a Magyar Szociális Fórum szerdán. Ők az első áldozatai az őszi fagynak.

Tavaly október eleje és március vége között közel háromszázan veszítették el életüket kihűléses halál következtében. Körülbelül fele-fele arányban a szabad ég alatt, és saját fűtetlen otthonukban, illetve kórházba szállításuk után, ahová végzetes állapotban kerültek – olvasható a szervezet honlapján.

Folyamatosan melegszik az idő

Múlt héten többször, az egész országra figyelmeztetést adott ki a talaj menti fagy miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Volt olyan település az országban, ahol hajnalban mínusz 8 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

A hétern szerencsére már csak néhány helyen, és gyengén fagyhat. Szerdától vasárnapig nő a hőmérséklet, a hét utolsó napján akár 23 fok is lehet.

Fagyás vagy kihűlés?

Fagyhalálnak mondjuk, pedig általában kihűlésről van szó – a fagyás helyi természetű sérülés, égési sebhez hasonló jelenség, a bőr pirosodásával, hólyagosodásával jár. Felületes esetben a szövetek károsodnak csak (de az lehet olyan mértékű, hogy sebészi úton kell eltávolítani), súlyos esetben akár a csont is megfagyhat. A fagyott területet ne dörzsöljük (hóval sem), hanem 40-42 fokos vízben melegítsük fel.

A kihűlés a test vészes lehűlése, melynek az esetek 40-70%-ában halál a vége. A közkeletű vélekedéssel szemben nemcsak fagypont alatti hőmérsékleten történhet meg. Kihűlésről beszélünk, ha a test hőmérséklete 35 fok alá megy. Hideg vízben percek alatt kihűlhetünk. A kihűlés egyik fázisában jelentkezik az ún. elrejtőzés, ami a téli álomhoz hasonló, ösztönös viselkedés: a kihűlőfélben lévő ember összehúzódik és elbújik valami félreeső helyre. A drog- és alkoholfogyasztás, a nagyon alacsony vércukorszint megkönnyítheti a kialakulását. Ha nem enyhe esetről van szó, kórházi kezelésre van szükség a veszély elhárításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik