Belföld

Vasárnap lesz a legmelegebb

osz(960x640)(1).jpg (ősz)
osz(960x640)(1).jpg (ősz)

Szerdán déltől zivatarok is kialakulhatnak, de szerdától vasárnapig nő a hőmérséklet, amikor akár 23 fok is lehet.

A nógrádi völgyekben és a Nyírségben a következő órákban néhány helyen még gyengén fagyhat. A déli óráktól délen, késő délutántól délkeleten is van némi esélye egy-egy zivatar kialakulásának – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Vasárnap lesz a csúcs

Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, több helyen valószínű ismétlődő eső, zápor. Mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 13, 18 fok között alakul, késő estére 9, 14 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökön eleinte erősen felhős lesz az ég, majd napközben dél felől felszakadozik a felhőzet. Szórványosan eső, zápor. A déli szél megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.

A hőmérséklet vasárnapig növekszik, amikor akár 23 fok is lehet. Nyugaton időnként, középen és keleten többször erősen megnövekszik a felhőzet, emellett több-kevesebb napsütés is lesz. Elszórtan valószínű zápor. Északnyugaton, nyugaton helyenként megerősödik a déli, délnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul.

Sekély légörvény és anticiklon

A Földközi-tenger középső medencéje fölött sekély légörvény helyezkedik el. Hatására a Balkán-félszigeten és Olaszországban sok a felhő, többfelé esik az eső. Többközéppontú ciklon hatására ugyancsak változékony időjárás jellemző a szárazföld északi felén is.

Ugyanakkor a Brit-szigetektől Közép-Európán át egészen a Fekete-tenger térségéig anticiklon húzódik. Területén erősen felhős, párás, illetve derült, napos helyek egyaránt előfordulnak, szitáláson kívül csapadékot nem jelentenek. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk legnagyobb részén 11, 20 fok között változik, de a Skandináv-félsziget északi részén 10 fok alatti, a mediterrán tájakon 25 fok körüli értéket is mérnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik