Közélet

Ez minden idők legnagyobb dokimutyija

Orvos(210x140)(1).jpg (orvos, )
Orvos(210x140)(1).jpg (orvos, )

Az ügynek 400 gyanúsítottja van. A nyomozás majdnem négy évig tartott.

A nyomozás még 2009 decemberében kezdődött, amikor arról érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy egy jászsági szakorvos súlyos mozgáskorlátozottságról állít ki hamis orvosi szakvéleményeket.

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt szakértők bevonásával indult eljárás dr. K. Katalin ellen. A nyomozók kiderítették, hogy több mint 1300 álbeteg részére állított ki súlyos mozgáskorlátozottságról szóló okiratot, melyeket többségében munkaviszony létesítésére és különböző támogatások igénybevételére használtak fel az érintettek.

De nem csak magánszemélyek, hanem munkáltatók is kértek orvosi szakvéleményeket alkalmazottaik után, hogy állami támogatásokat igényelhessenek. A gyanúsítottak között így cégképviselők, szervezők és a támogatást igénybe vevő magánszemélyek is vannak.

A vállalkozások a jogosulatlanul beszerzett orvosi szakvéleményekkel a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása után járó állami támogatásokat vettek igénybe hatósági szerződés alapján, a munkaügyi központokon keresztül. Az eljárásban beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján a munkaügyi központok a támogatások kifizetésének felfüggesztéséről intézkedtek, így körülbelül 70-80 millió forintos jogosulatlan kifizetést akadályoztak meg a megyei rendőrök a nyomozás eredményeként.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya az ügyben a nyomozást lezárta, és a keletkezett iratokat – mintegy 80 ezer oldalnyi anyagot – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnek a napokban vádemelési javaslattal megküldi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik