Közélet

Milliókkal kárpótolják a leszakadt karú magyart

Forint (Forint)
Forint (Forint)

A rostálógépről hiányzott egy fedőlemez. A szerencsétlenül járt vendégmunkás akár két és félmilliót is kaphat kárpótlásul.

Bírságot kezdeményez a burgenlandi munkaügyi felügyelőség, miután hiányosságot állapított meg azon a gépen, amely két hete leszakította egy magyar férfi alkarját munka közben Ausztriában – közölte a hatóság pénteken. A vizsgálat során ugyanis megállapították, hogy a rostálógépről hiányzott egy fedőlemez.

A felügyelőség közigazgatási büntetőeljárást kezdeményez a cég ellen, és pénzbírság kiszabását javasolja. A bírság összege 160 és 8400 euró (megközelítőleg négyezer-ötszáz és két és fél millió forint) között lehet.

Az Ausztriában dolgozó 37 éves magyar férfi saját maga vezetett munkahelyéről az onnan húsz kilométerre lévő kismartoni kórházba, miután munka közben levágta egy gép a jobb alkarját. A végtagot hatórás műtéttel sikerült visszavarrni a bécsi központi kórházban.


Fotó: MTI/EPA/Herbert Neubauer

A munkaügyi felügyelet illetékese megerősítette, hogy a férfi be volt jelentve a munkahelyén, ezért ápolási költségeit fedezi az osztrák társadalombiztosítás.

A munkáltatók Általános Munkaügyi Balesetbiztosítójának szóvivője elmondta: amennyiben a munkaképesség csökkenését állapítják meg, akkor rokkantsági nyugdíjra is jogosulttá válik a férfi. A nyugdíj a munkaképesség csökkenésével megegyező arányú részét teszi ki a munkavállaló havi átlagos jövedelmének. A szóvivő tájékoztatása szerint a nyugdíj összege nem függ attól, hogy a cég gondatlanul járt-e el.

A blikk.hu értesülése szerint a férfi kártérítési pert is indíthat. A biztosító ezzel szemben úgy tudja, hogy a munkavállaló nem perelheti a céget gondatlanság miatt, csak a biztosító hajthatja be saját költségeit a vállalaton, ha súlyos gondatlanságot állapítanak meg.

„Hihetetlen” bátorság

Az osztrák sajtó a napokban arról számolt be, hogy a férfi karját szerdán ismét megműtötték egy vérömleny miatt. A kórház közlése szerint ez nem szokatlan eset, hasonló operációk után felléphet ilyen komplikáció. A szerdai műtét jól sikerült, ezután ki kell várni, hogyan alakul a férfi állapota.

A 37 éves férfi egy rostáló készülékkel dolgozott a burgenlandi Feketevárosban (Purbach), amikor a gépet eltömítette egy kőtömb. Amikor egy vascsővel ki akarta piszkálni a követ, a gép leszakította az alkarját. Ezután autóba ült, és közel 20 kilométert vezetett, míg eljutott a kismartoni (Eisenstadt) kórházig, ahonnan helikopterrel a bécsi központi kórházba szállították.

A műtétet végző plasztikai sebész, Oskar Assmann “szinte hihetetlennek” nevezte a magyar férfi történetét. A sebész szerint a férfi annyira sokkos állapotban volt, hogy “egyszerűen helyesen reagált”, és valószínűleg ez mentette meg az életét.

A munkáltató cég – amelynek a neve nem ismert a sajtóban – osztrák lapok szerint visszavárja a magyar dolgozót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik