Közélet

Húszból három látványpékség megbukott

pékség (kenyér, pék, pékség)
pékség (kenyér, pék, pékség)

Egy nap alatt, az ellenőrzött húsz észak-magyarországi látványpékségből hármat azonnal bezártak az élelmiszerbiztonsági szakemberek a NAV-val közös ellenőrzésük során.

Körtvélyesi Zsuzsanna, a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága médiareferensének tájékoztatása szerint az ellenőrzéssorozatot a NAV a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szerveinek munkatársaival közösen végezte, mivel a hatóságok tapasztalatai szerint ezek a vállalkozások mind adózási, mind élelmiszerhigiéniai szempontból kockázatosnak minősülnek.

Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek hat pékségben találtak hiányosságot, amelyek közül három üzem működését azonnal felfüggesztették az élelmiszer-előállításra és az élelmiszer-higiéniára vonatkozó előírások megsértése miatt – közölte Körtvélyesi Zsuzsanna.

A nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, illetve a sütőipari alapanyagok eredetét célzó vizsgálatok 40 százalékánál állapítottak meg hiányosságot. Ezek miatt több milliós nagyságrendű mulasztási bírság szabható ki.

A nyugtaadás ismételt elmulasztása és be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása okán több esetben 12 napos üzletbezárást is alkalmaz a NAV.

A hátralékot felhalmozó vállalkozásoknál három helyszínen mintegy 18 millió forint értékben sütőipari berendezéseket és gépeket, továbbá alapanyagokat és késztermékeket foglaltak le. Romlandó árukat is lefoglaltak, ezek azonnali értékesítésével 160 ezer forint folyt be a költségvetés számlájára – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik