Közélet

Nem bírta tovább a nyomást az ír gázoló

Az ügyvéd szerint ez lehetett az oka annak, hogy 12 éves küzdelem után Ciarán Tobin végre megtört, és vállalta büntetésének letöltését. A két gyermekét elvesztő apa örömmel fogadta a hírt, és „ejtett néhány férfi könnycseppet."

Számtalan levél, tucatnyi kérvény, egy videóüzenet, az ír Legfelsőbb Bíróság és az Európai Bizottság mozgósítása, a magyar hatóságok közbenjárása és csaknem 156 hónapnyi kitartó küzdelem – nagyjából így foglalható össze Zoltai Bence kálváriája. Ő az az édesapa, aki több mint 12 éven át harcolt azért, hogy gyermekei gyilkosa ne ússza meg tettét következmények nélkül.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin – aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket – nemrég bejelentette, kész letölteni büntetését. Egyetlen feltételt szabott: garanciát kér arra, hogy kérelme esetén hazájában folytathassa Magyarországon megkezdett szabadságvesztésének letöltését.


Ciaran Tobin
Fotók: MTI / EPA

Tóth István, az édesapa jogi képviselő lapunk érdeklődésére elmondta, örömmel és egyúttal megnyugvással fogadták a hírt, és elégedettek a döntéssel. Szerinte az ír gázoló nem bírta tovább elviselni a rá nehezedő politikai és jogi nyomást, az ügyet kísérő nemzetközi figyelmet, ezért döntött úgy, hogy „megadja magát”, és végre pontot tesz a több mint egy évtizede tartó hercehurca végére.

„Mindent megmozgattunk az elmúlt években, és mindenhol segítséget kértünk, ahol csak lehetett. Úgy látszik, megértette és elfogadta, hogy soha nem fogjuk feladni, amíg eredménnyel nem járunk, és addig megyünk, amíg rács mögött nem látjuk. Nem kellemes, amikor mindig csak magáról hall az ember a hírekben, feltehetően ezt a fajta nyomást már nem bírta emberileg” – magyarázta a fordulat okait az ügyvéd.

11 hónap maradt

Tobint 2002-ben ítélte három év fogházban letöltendő szabadságvesztésre a magyar bíróság, hozzátéve, hogy jó magaviselet esetén a büntetés felének letöltése után (18 hónap) feltételesen szabadlábra bocsátható. Mivel a férfi korábban hét hónapot Dublinban már előzetes letartóztatásban töltött, összesen 11 hónap van még hátra a büntetéséből. Magyarországon azonban várhatóan csupán pár hétig lesz.


Zoltai Bence, édesapa

A kiadatási eljárás, annak elbírálása, engedélyezése, majd az ír férfi hazautaztatásának megszervezése – a gyakorlat szerint – 2-3 hetet, maximum egy hónapot vesz igénybe. Ma több napilap is arról számolt be – a Vas Népe Online cikkére hivatkozva –, hogy Tobin várhatóan Szombathelyen kezdi majd meg büntetése letöltését. Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának vezetője azonban lapunknak cáfolta az értesülést.

„A külföldi elítélteket általában a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet fogadja be, majd a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága jelöli ki a szabadságvesztés letöltésének helyét. Ez az adott ügyben is csak a fogvatartott befogadása után történhet meg” – közölte a szóvivő.

A büntetés végrehajtásának átadásáról pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dönt majd, várhatóan rövid időn belül. Csakúgy, mint a nemrég óriási botrányt kavart, azeri baltás gyilkos ügyében, aki – amint a magyar hatóságok átadták hazája igazságszolgáltatásának – elnöki kegyelemben részesült, sőt elő is léptették.

Megnyugodtak, de…

Tóth István ügyvéd azt mondja, nem tartanak attól, hogy esetleg megismétlődik egy, a Safarov-ügyhöz hasonló eset. Szerinte az ír hatóságok közül senki nem vállalná fel morálisan, hogy kegyelmet adjon egy két gyermek haláláért felelős gázolónak, ugyanakkor egyelőre óvatosan fogalmaz.

„Még csak ígéretet kaptunk, amit ha a benne foglaltak szerint valóban betart az ír gázoló, elégedettek leszünk. Az édesapa megnyugvással fogadta a hírt, és elmorzsoltunk közösen néhány férfi könnycseppet. Soha nem a harag vagy bosszúvágy hajtott bennünket, hanem a hit az igazságszolgáltatás erejében. Az utóbbi 12 év nemcsak a mi küzdelmünk volt, hanem nemzeti érdek is. Magyarország tekintélyéért is harcoltunk” – mondta az ügyvéd.

Büntetlenül

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója 80 km/órás sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik