Közélet

Tinik is dézsmálták a szabolcsi vezetékeket

Aramkimaradas(210x140)(1).jpg (áramkimaradás)
Aramkimaradas(210x140)(1).jpg (áramkimaradás)

Ezúttal tinik lopták a vezetékeket. Rajtuk is múlt, hogy Kótajon sokáig húzódott a helyreállítás.

A fiatalok – ahogy a csütörtöki vihar megtette a magáét – elindultak lopni. A 16 éves fiú és egy évvel idősebb társa kótaji otthonuk környékén nézett szét. Ahol leszakadt vezetéket találtak, azt azonnal levágták és vitték. A zsákmányt zsákokba pakolták, a teli puttonyokat pedig egy üres telken álló aknába rejtették. Később az egészet eladták egy fémfelvásárló telepen.

Kótajon egyébként még kedden is dolgoztak az E.ON szakemberei, hogy helyreállítsák a szolgáltatást, ám munkájukat igencsak hátráltatta, hogy a leszakadt vezetékeket ellopták. A kamaszokat kedden kapták el – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság.

Mások is

Egy másik tolvajpáros is rács mögött végezte, ők is a szabolcsi káoszt használták ki, hogy egy kis pénzhez jussanak. A tettesek péntek éjszaka kilenc villanyoszlopról hámozták le a légvezetékeket. Ezzel több mint egymillió forint kárt okoztak. A kábelek nagy részét megtalálták náluk, a buzgó páros addigra a szigetelést már leégette, ott hevertek, útra készen egy zsákban. A 24 éves tettest és 27 éves társát előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek. Elmondták, a vezetékek egy részét egy ófehértói férfinak adták el, mindössze 12 ezer forintért.  A tolvajok és az orgazda előzetes letartóztatását kedden rendelte el a bíróság.

Leszedték, „megtiszították”, eladták (police.hu)

Szigorúbb büntetés

A Fidesz a történtek fényében szigorításokat sürget. Szeretnék, ha a jövőben súlyosabban büntetnék azokat, akik katasztrófahelyzet vagy természeti csapás helyszínén lopnak.

A kormánypárt kommunikációs igazgatója a javaslatot – amelyet a napokban dolgoznak ki részleteiben – azzal indokolta, hogy az ország északkeleti részén, ahol az elmúlt napok rendkívüli időjárása komoly áramellátási gondokat okozott, kábeltolvajok nehezítették az áramszolgáltatás helyreállítását. A fideszes indítvány nyomán a jövőben az eddigi kettő helyett alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni az ilyen lopások tetteseit.

Égszakadás, földindulás

A vihar csütörtökön csapott le, a szél fákat döntött ki, alaposan megrongálódott az elektromos vezetékhálózat. Oszlopok törtek, vezetékek szakadtak le és váltak használhatatlanná, méghozzá százával. Tömegek maradtak áram nélkül. A helyreállítás napokon át gőzerővel folyt. Van, ahol még mindig dolgoznak a szakemberek. Az E.ON kedden késő délután közölte, már minden településen van áram, a háztartások 99 százalékában helyreállt a rend.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik