Közélet

Hóban lopni nagyobb bűn

Szigorúbban büntetné a Fidesz, ha valaki a katasztrófahelyzetet kihasználva követ el bűncselekményt.

Szigorítaná a Fidesz a büntető törvénykönyvet (Btk.) annak érdekében, hogy a jövőben súlyosabban lehessen büntetni, ha valaki katasztrófahelyzet vagy természeti csapás helyszínén lop – közölte a kormánypárt kommunikációs igazgatója.


Fotó: MTI / Balázs Attila

A javaslatot – amelyet a napokban dolgoznak ki részleteiben – Kocsis Máté azzal indokolta, hogy az ország északkeleti részén, ahol az elmúlt napok rendkívüli időjárása komoly áramellátási gondokat okozott, kábeltolvajok nehezítették az áramszolgáltatás helyreállítását. A fideszes indítvány nyomán a jövőben az eddigi kettő helyett alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni az ilyen lopások tetteseit.

Szabolcsban éppen kedden került előzetes letartóztatásba három ember emiatt. A rendőrség vasárnap közölte, két tolvaj  – kihasználva a kialakult helyzetet – péntek éjszaka kilenc villanyoszlopról hámozta le a légkábel vezetékeket. Ezzel több mint egymillió forint járt okoztak. A kábelek nagy részét megtalálták náluk, a buzgó páros addigra a szigetelést már leégette, ott levertek, útra készen egy zsákban. A 24 éves tettest és 27 éves társát előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek. Elmondták, a vezetékek egy részét egy ófehértói férfinak adták el, mindössze 12 ezer forintért. Ő is rács mögé került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik