Közélet

Drámai éjszaka a hó miatt

havazás (havazás)
havazás (havazás)

Gigadugók, hószörnyek, tehetetlenség és hosszú, hidegben töltött órák – az autópályán rekedtek lassan fellélegezhetnek, ám elzárt utakból, áram nélkül maradt háztartásokból továbbra sincs hiány.

Ez van

Hosszas küzdelem után késő este megindult a forgalom az M7-es autópálya teljes szakaszán, méghozzá mindét irányban. A másik rettegett, hófedte autópálya, az M1-es Győr-Hegyeshalom közötti szakaszát illetve a 62-es kilométerszelvénytől Budapestig tartó részét szintén megnyitották, és örömhír, hogy az 1-es főút teljes hosszán is megindulhattak a kocsik. Ezen felül a 81-esen is egyre bíztatóbb a helyzet.

A rendőrség szombat hajnali tájékoztatása szerint felvezetéssel megnyitották az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát. Azt kérik ugyanakkor, hogy addig senki ne induljon útnak, amíg a sztrádán a torlódást nem sikerül megszüntetni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság késő esti tájékoztatása szerint a hóban rekedtek mentése folyamatos, a mentő egységek országszerte 13035 embert és 3490 járművet szabadítottak ki. 42 autósért jelenleg is “küzdenek”. Az elzárt utak száma összesen 114. Az elmúlt 24 órában összesen 55 települést sikerült kiásni a hó alól.

Az elakadt utazók továbbra is melegedőkben vészehetik át a nehéz órákat, összesen 495 ilyen “létesítmény” üzemel, az utolsó adatok szerint 8 ezer embert látnak el ezeken a helyeken.

A rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását, az áramszolgáltatási kimaradással érintett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 108 településén állandó a rendőri jelenlét. A rendkívüli helyzet kialakulása óta 10427 egyenruhás teljesített szolgálatot, akik közül 1848-an továbbra is a bajbajutottak mentésén dolgoznak.

A hatóság ismét, immár sokadjára arra kéri a még mentésre váró járművek vezetőit és utasait, hogy ne szálljanak ki, a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak mentésükön. Hangsúlyozzák:  fontos lenne, hogy az érintett autósok bekapcsolják az elakadásjelzőt, hogy ezzel is felhívják magukra a figyelmet.

Hiába a felhívás, sokan mégsem nem maradtak kocsijukban, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság például arról számolt be, hogy az akadálymentesítésen dolgozó egységek nem tudják tenni a dolgukat, elhagyott járművek állják útjukat a 81-es főúton.

A vasúton is teljes erőbedobással zajlik a munka, éjszaka 500 hómunkás dolgzik a pályákon. A nagyobb vidéki állomásokat éjszakára sem zárja be a MÁV , hogy legyen hol melegednie az embereknek. A Keletiben fűtött hálókocsik is várják a csatlakozást lekéső utasokat.

Ez volt

Már kora reggel tudható volt: nehéz nap elé nézünk. Késő délutánig az autópályáké volt a főszerep, fókuszban az M1-essel és az M7-essel. Több száz autó vesztegelt, az élet gyakorlatilag megállt, voltak, akik legalább 20 órát húztak le az ítéletidőben. A pánikhangulat a levegőben lógott, aki tehette, benzinkutakon, út menti gyorséttermekben húzta meg magát, sokadmagával együtt. Volt olyan töltőállomás, melynek készletét az éhes autósok gyakorlatilag „megsemmisítették”. Többen attól tartottak, újabb éjszakát kell a hidegben tölteniük. A szerencsétlenül járt utazók között volt terhes kismama, transzplantáción átesett férfi, cukorbetegek, és persze számos kisgyerek, csecsemő. Állítólag minden hókotrót munkába állítottak, ám úgy tűnt, csak kevés ért célt: egy részüket a hó igázta le, míg a többi az utakat ellepő járművek miatt nem tudtak haladni. Azokra az utakra pedig, amelyeket valamilyen csoda folytán mégis sikerült letakarítania a gépeknek, a viharos szél kacagva, pillanatok alatt visszafújta a havat.

Délután megérkeztek az osztrák hókotrók is, és nyugat felől kezdték tolni a havat az M1-esen. A sógorok munkáját a miniszterelnök külön megköszönte.

A rendkívüli hóhelyzet miatt késő délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György az OKF főigazgatója és Papp Károly, országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatót tartott. Megerősítették: valóban több száz jármű esett a hó fogságába az M7-es, még inkább az M1-es autópályán. A belügyminiszter azt nyilatkozta, erőfeszítéseik tovább tartanak, mint gondolták, de igyekeznek minél előbb felszámolni a problémát. Több tucat települést zárt el a hó a külvilágtól, rendre 150 felett mozgott a járhatatlan utak és az áram nélkük maradt települések száma. Bónuszként öt vasútvonalon haldoklott a közlekedés, egy időre „elveszettünk” egy határátkelőt és egy kikötőt is. Az adatok a nap folyamán nem mondhatni, hogy bíztatóan alakultak.

Az áramkimaradások miatt több régióban szünetelt a mobilszolgáltatás is. A Vodafone azt közölte, úgy kíván segyteni ügyfeleinek, hogy a vészhelyzet során lebonyolított hívások költségeit jóváírja. A Magyar Telekom is minden mobilos ügyfele számára ingyenes perceket biztosít a március 15-i, pénteki napon folytatott beszélgetésekből.
Mindkét mobilszolgáltató jelezte, hogy a jóváírás részleteiről később, várhatóan a jövő héten ad bővebb tájékoztatást.

Úgy tűnt, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár üzenete, miszerint a hó fogságában rekedtek melegítsék egymást, valamint a Belügyminisztérium mentőövként kiküldött, felkiáltójeles „segítünkje” finoman szólva is kevésnek bizonyult, az emberek saját kezükbe vették az irányítást. Ahogy az lenni szokott, az emberek a Facebookon adtak hangot nem tetszésüknek, egyúttal tettek, vettek és szervezkedtek: volt aki szendvicset, meleg italt, kávét vitt a bajbajutottaknak, akadtak, akik vontatni indultak, vagy éppen szállást ajánlottak.

A sok segítség ellenére többen kórházba kerültek, köztük gyerekek is. Mentőhelikopter vitt el az M1-esről mások mellett egy kisfiút és egy nyolc hónapos csecsemőt is, és kis híján kisbaba is született a hó uralta autópályán.  A kismama még az éjszaka kezdett vajúdni, végül sikerült időben kórházba vinni. A nő egészséges kisfiúnak adott életet.

A miniszterelnök esti sajtótájékoztatóján türelemre intette azokat, akik még mentésre szorulnak, az akkori adatok szerint  155 embert. Nem sokkal Orbán Viktor előtt a belügyminiszter is megszólalt, Pintér Sándor azt mondta, minden bajbajutottat kiszabadítanak a hó  fogságából.

A nap fontosabb történéseit percről percre (benne többek között Gyurcsány Ferenccel a fenyőfában és Semjén Zsolttal a lovon) itt olvashatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik