Közélet

Orbán: a türelem életet ment

Orbán Viktor a hóhelyzetről (orbán viktor, hóhelyzet, )
Orbán Viktor a hóhelyzetről (orbán viktor, hóhelyzet, )

A miniszterelnök állítja, gőzerővel dolgoznak.

Nemrég arról szóltak a hírek, még mindig több ezren vesztegelnek a hóban, ám a miniszterelnök a Teve utcai rendőrszékházban megtartott sajtótájékoztatóján már arról számolt be, már „csak” 155 ember és 285 jármű szorul mentésre az utakon. Közlése szerint egy ember van közvetlen életveszélyben, a beteg korábban tüdőtranszplantáción esett át, ő most egy elakadt mentőautóban vesztegel. Azt ígérte, azon lesznek, hogy minél előbb segítsenek rajta.

Hangsúlyozta, tudja és megérti, hogy az emberek fáradtak, idegesek és ingerültek, de mégis, türelemre inti őket, ahogy ő fogalmazott, „a türelem a biztonság garanciája, a türemletlenség veszélybe sodorja az embereket”.

A miniszterelnök arra kér mindekit, elsősorban azokat, akik még segítségre várnak, hogy tegyenek eleget a hatóság kéréseinek.

Orbán Viktor elmondta, még mindig az M1-es autópályán a legsúlyosabb a helyzet, Bábolnánál – kisebb megszakításokkal 12 kilométeres hótorlaszok tornyosulnak, és a nagy szél miatt a helikopterek bevetése is nehéz. Adatai szerint továbbra is 227 “túlélőhelyet” üzemeltetnek. Mostanáig 12 006 embert mentettek ki és helyeztek biztonságba.

A kormányfő közölte, tucatnyi polgármesterrel, az E.ON vezetőjével, a helyszínen lévő terrorelhárítókkal is felvette már a kapcsolatot.  Összesen 8048 rendőr és 1040 katasztrófavédő vesz részt a munkálatokban, a honvédség embereivel 10 ezren dolgoznak folyamatosan, Orbán Viktor szerint gőzerővel. A miniszterelnök az eddigi védekezési munka megszervezéséért köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének.

A miniszerelnök beszélt arról is, hogy a  szolgáltatóktól azt a  tájékoztatást  kapta, Szabolcsban várhatóan csak szombaton reggel tudják megkezdeni az áram visszakapcsolását, így az érintetteknek “egymást segítve kell átvészelnie” az éjszakát.

Korábban Pintér Sándor, belügyminiszter azt ígérte, minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kelljen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik