Közélet

Hóhelyzet: magukat és egymást mentik az emberek

Havazas(3)(960x640)(2).jpg (havazás)
Havazas(3)(960x640)(2).jpg (havazás)

Szállást adok, kihúzlak, elvontatlak, viszek teát, szendvicset – az emberek nem várnak tovább a segítségre, a saját kezükbe vették az irányítást.

Hózabálta autók, halomban álló járművek képei lepték el a legnagyobb közösségi portált. Azok is posztolnak, akik valamelyik autópályán rekedtek, többen félnek, hogy halálra fagynak, ha még egy éjszakát a sztrádán kell tölteniük.  Azt írják, hiába várják, nem történik semmi.Van, aki terhes párjának, szüleinek, vagy éppen kisunokájának kér segítséget egy-egy Facebook-felhívással, mondván, hosszú órák óta nem jutnak se előre, se hátra.

Úgy tűnik, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár üzenete, miszerint a hó fogságában rekedtek melegítsék egymást, valamint a Belügyminisztérium mentőövként odavetett, felkiáltójeles „segítünkje” finoman szólva is kevésnek bizonyult, az emberek saját kezükbe vették az irányítást.


Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Mindenki úgy segít, ahogy tud: pizzát vagy sütit süt, szendvicset készít, teát és forralt bort főz. Van, aki felajánlotta, terepjárójával segít kihúzni az elakadt, árokba csúszott járműveket, még olyanok is akadnak, akik hétvégére szállást adnának, akár egy egész családnak.

Egyesek úgy döntöttek, afféle “mentőcsapatként”, kocsiba ülnek és beveszik a retteget sztrádákat, és visznek mindent, amit tudnak a bajbajutottaknak: kávét, szendvicset, vizet, bármit, ami jól jöhet a várakozásban. A „szállítmányt” szintén a közösségi portálon igyekeznek begyűjteni.

A Google-on közösségi térképet hoztak létre, ahol mindenki bejelölheti magát, ha elakadt valahol, vagy felajánlja a segítségét az úton lévőknek. A létrehozók csak azt kérik, hogy az információk minden esetben pontosak legyenek, mert a térkép csak így lehet valóban hasznos. Segítségnyújtásnál, felajánlásnál a pontos hely, mobilszám szükséges. A térkép itt érhető el:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik