tek
Közélet

TEK: Kinyíltak a pokol kapui!

Mali zendülők (mali, zendülő, )
Mali zendülők (mali, zendülő, )

A központ szerint az idei Budapest–Bamako-rali kiemelten magas biztonsági kockázattal jár. Mindenki, aki a figyelmeztetés ellenére indul a versenyen, életveszélynek teszi ki magát.

A Terrorelhárítási Központ megalakulása óta harmadik éve kíséri figyelemmel a Bamako-rali biztonsági körülményeit. A TEK munkatársai a verseny főszervezőivel az előkészületek során folyamatos kapcsolatban álltak és állnak a verseny végéig. A központ kockázatelemzések sorát végezte el, melynek eredményeként kijelenthető, hogy az idei Budapest–Bamako-rali kiemelten magas biztonsági kockázattal jár, ezért megtartása nem ajánlott. Mindenki, aki a figyelmeztetés ellenére indul a versenyen, életveszélynek teszi ki magát, nem zárható ki, hogy emberrablás áldozata lesz, vagy akár életével fizethet felelőtlen döntéséért.

A Hír24 csütörtökön számolt be arról, hogy a kerekesszékes Kis Adri eddig sosem vezetett terepjárót, most azonban készen áll, hogy 8600 kilométeren keresztül hajtson egyet.

A 2012 tavaszán kezdődött mali felkelés 2013 év elejére odáig fokozódott, hogy Franciaország katonai erőket volt kénytelen küldeni az országba. 2012 decemberére az Anszár ad-Dín nevű, iszlamista csoportokat egyesítő lázadó szervezet fegyveres erői több, az ország északi területein lévő fontos nagyvárost is az ellenőrzésük alá vontak. Mali északi országrésze mára az al-Kaida maghrebi szárnyának is központjává vált, amely szintén csatlakozott a felkeléshez. Az egységek jól felfegyverzett, félkatonai jellegű csoportok, melyek összlétszáma több ezer főt tesz ki. Tagjaik nagy biztonsággal mozognak a nehéz sivatagi terepen, gyors reagálásúak és mozgékonyak, épp ezért rendkívül veszélyesek. Kijelentették, az őket ért támadással „kinyíltak a pokol kapui”.

Tevékenységük során sok esetben pillanatnyi, egyéni döntések érvényesülnek. 2013 januárjában a felkelő erők déli irányú offenzívájuk során a mali főváros, Bamako veszélyes közelségébe jutottak, ezért Franciaország a katonai beavatkozás mellett döntött. Máig több száz francia és ezernél is több afrikai katona érkezett az országba az iszlamista alapokon álló felkelés letörésére.

A január 13-i algériai túszejtés világos válasz volt a szélsőséges csoportok részéről a francia katonai intervencióra. A terroristák által elfoglalt gázkitermelő egységet végül négynapos ostrom után, 37 külföldi állampolgár élete árán sikerült visszafoglalnia az algériai erőknek. Többeket továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A túszejtők a Maliból történő teljes katonai kivonulást követelték, ellenkező esetben további támadásokat helyeztek kilátásba.

A Budapest–Bamako-rali résztvevői által érintett útvonalak – a Malin áthaladó szakaszok kihagyása esetén is – fokozottan veszélyesek az európai beutazók számára. Jelenleg komoly, kiemelt veszélynek van kitéve minden, a környező országokban tartózkodó külföldi állampolgár. Egy olyan nemzetközi, nagy közfigyelemre számot tartó esemény, mint a Budapest–Bamako-rali résztvevői esetében ez többszörösen igaz. A versenyzők biztonsága a tuareg és iszlám fegyveres csoportok tevékenysége és a térségben zajló katonai műveletek miatt jelenleg nem szavatolható.

A szervezők figyelmét a TEK munkatársai többször felhívták arra, hogy az észak-afrikai térség jelenleg háborús övezetnek számít, ezért a térség különösen veszélyes. A résztvevők biztonságát garantálni senki nem tudja, a versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt. A Terrorelhárítási Központ határozottan kéri, hogy akik a figyelmeztetés ellenére mégis elindulnak Afrikába, számoljanak a felvázolt helyzettel, és fokozottan tartsák szem előtt a biztonságra vonatkozó verseny-előírásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik