Közélet

Kutyamérgezés: a kordon áll, a tettes sehol

beteg kutya (kutya, )
beteg kutya (kutya, )

A talaj állítólag már nem fertőzött Nyíregyházán, továbbra sem tudják, hogy ki szórhatta ki a mérget.

Továbbra sem tudni, ki mérgezte meg a kutyákat karácsonykor Nyíregyházán. Az állatkínzás miatt indított nyomozás nagy erőkkel folyik, de sem ez, sem a felkínált nyomravezetői jutalom nem vezetett eddig eredményre. A terület pedig, ahová a tettes csalétekbe rejtve szórta ki a mérget, továbbra is szalaggal van körbekerítve. Folynak a találgatások, vajon miért és meddig lesz ez így. Az ügyintézésben a kezdeti határozottságot felváltotta a bizonytalanság. Ahogy arról a Hír24 korábban beszámolt, karácsony másnapján nyolc kutya pusztult el Nyíregyháza egyik legnagyobb lakótelepén, Örökösföldön.

Gazdáik ugyanazon a területen sétáltatták őket, s alig értek haza, a tünetek máris jelentkeztek. Három kisgyermek volt kénytelen végignézni kölyökkutyája haláltusáját, annyira hirtelen történt az egész. Néhány kutyát még el tudtak szállítani gazdáik az állatkórházig, de segíteni már ott sem tudtak rajtuk. A megmérgezett házi kedvencek között volt golden retriever, foxterrier és beagle is. A környéken macskák és madarak tetemét is látták járókelők, feltételezhetően azok is a méregtől pusztultak el. Az eddigi adatok szerint az egyelőre ismeretlen tettes(ek) csalétekbe rejtve, talajfertőtlenítőt szórt(ak) ki egy több emeletes lakóház előtti területre. Oda, ahol a környékbeliek a kutyáikat szokták sétáltatni.

A város polgármestere, miután tudomást szerzett a mérgezésről, 150 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel, a környékbeli kutyások pedig összesen mintegy 300 ezer forint jutalmat adnának annak, aki segít kideríteni, ki követte el a lelketlen tettet. A rendőrségen azonban eddig senki nem tett bejelentést. Külön erre az ügyre nyomozócsoport alakult, de egyelőre nincs közölhető eredmény.

Újabb mérgezést a környékről nem jelentettek. A város lakosságát, főként a kutyatartókat azonban továbbra is izgatja, lehet-e még méreg a környéken, illetve, hogy meddig tartják még lezárva a területet. Az illetékesnek vélt hatóságok sorra arra hivatkoztak, hogy az önkormányzat jogosult nyilatkozni az ügyben, az önkormányzatnál viszont azt mondják: ők eddig senkitől semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak a vizsgálat eredményéről.

A póráz és a szájkosár védhette volna meg a kutyákat?

Arra tippeltünk, a kordonhoz esetleg lehet köze az ÁNTSZ-nek, ezért ott is érdeklődtünk. Kérdésünkre Magyar Veronika megyei tiszti főorvos elmondta: tudomásuk szerint a terület azért van még mindig lezárva, mert talajvédelmi vizsgálat folyik. Megerősítette, a mérgezést talajfertőtlenítő okozta, amelyet a tettes csalétekbe rejtett. A szer büdös, ezért kellett a csali. A vizsgálatnak azt kell kiderítenie, szükség lesz-e a területen talajcserére, vagy sem. Megfogalmazta a szomorú eset tanulságát: ha gazdáik betartják a kutyasétáltatási szabályokat, vagyis pórázon és szájkosárral sétáltatják kedvenceiket, véleménye szerint egyetlen kutya sem esett volna áldozatul a méregnek.

Sajnos, nyolc kutyának kellett elpusztulnia ahhoz, hogy a kutyatartók rádöbbenjenek, az állattartásnak vannak szabályai, amelyeket be kell tartani. Ezek pedig: kutyát futtatni csak pórázon és szájkosárral szabad, az ürülékét pedig föl kell szedni.

„Csak postás”

A talajvédelmi hatóságnál sem jutottunk előrébb, az intézet annyiban érintett az ügyben, hogy mintát vett a területről, amelyet elküldött vizsgálatra a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak. Az eredmény már megérkezett, amit továbbítottak is a megyei katasztrófavédelemnek, illetve a terület tulajdonosának, a nyíregyházi önkormányzatnak – amit az önkormányzat egyelőre cáfol. A katasztrófavédelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóságán sikerült megtudni, hogy a talajfertőtlenítő szerből, ami a kutyák sorozatos pusztulását okozta, a talajba nem került, vagyis ebből arra lehet következtetni, hogy a tettes csak csalétekbe rejtve juttatott ki a kutyafuttatásra használt területre a méregből.

Bontják, ha szólnak nekik

Kiderült, hogy a közterületek fenntartásáért is felelős önkormányzati cég, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. munkatársai voltak azok, akik karácsonykor az örökösföldi lakótelepen körbekerítették a kutyafuttatót, így a cégnek kell majd intézkednie a kordon megszüntetéséről is. Erre azonban még várni kell, a cég sajtószóvivője Szabó Edina arról tájékoztatott, hogy “a NYÍRVV Nonprofit Kft. eddig nem kapott hivatalos értesítést a Talajvédelmi Állomás által készített vizsgálat eredményéről, de amint eljut hozzánk a kedvező eredmény, természetesen azonnal megszüntetjük a terület körbekerítését.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik