Közélet

Bűnözők ezrei kapnak kegyelmet Szlovákiában és Csehországban

márianosztrai-börtön (márianosztrai börtön)
márianosztrai-börtön (márianosztrai börtön)

Csehszlovákia kettéválása 20. évfordulója alkalmából hirdettek jubileumi amnesztiát a két országban. A börtönök túlzsúfoltságán is enyhítenek ezzel.

Ilyen komoly amnesztia nem volt az utolsó csehszlovák államfő, Václav Havel 1990-ben meghirdetett közkegyelme óta. Akkor a fogva tartottak kétharmada, 23 ezer elítélt került szabadlábra. Most ennyien biztosan nem, de többezren hagyhatják el a börtönöket, az első csoportokat már el is engedték az elmúlt két napban.

Szlovákia

Ivan Gasparovic, szlovák államfő szóvivője közölte: az előzetes becslések alapján az amnesztiával majdnem 500 elítélt kerülhet szabadlábra. A tájékoztatás szerint legfeljebb 700 olyan, amnesztiában részesülő elítélt van, akiket már korábban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, de még nem kezdték meg büntetésük letöltését. A Szlovákiában feltételes szabadságvesztésre ítélt – és így az amnesztia által érintett – személyekről nincs pontos adat, de azok száma elérheti a több ezret is.

Az amnesztia alapján elnöki kegyelemben részesültek a jogerősen feltételes szabadságvesztésre ítéltek, valamint azok, akiket legfeljebb másfél év, fogházban, illetve fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Az elnöki kegyelem semmissé nyilvánította a katonai bíróságok által a sorkatonai szolgálatukat töltő személyekre kirótt büntetéseket is. Érvényüket vesztik továbbá a 2004. augusztus elseje előtt az Európai Unió jelenlegi állampolgáraival szemben érvényesített, az országból való kitoloncolásra és kitiltásra vonatkozó bírósági ítéletek is.

Az amnesztia nem vonatkozik a halált vagy súlyos testi sértést, illetve különösen nagy kárt okozó bűncselekmény elkövetése miatt elítélt személyekre, a kábítószer-terjesztésért elítéltekre, a visszaeső bűnelkövetők egyes csoportjaira, valamint a tartásdíjat nem fizetőkre.

Elnöki kegyelemben részesültek viszont a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő elítéltek, a 65 év felettiek, a terhes nők, valamint a legalább két kiskorú gyermeket egyedül nevelők.

Szlovákia 19 büntetés-végrehajtási intézetében jelenleg több mint 11 ezer embert tartanak fogva. A szlovákiai börtönök szinte mindegyike túlzsúfolt, az egyes intézmények telítettsége 95 és 136 százalék között mozog.

Csehország

Több mint hétezer elítélt, a csehországi bebörtönzöttek majdnem egyharmada kerül szabadlábra Vaclav Klaus cseh államfő közkegyelme révén. A kegyelemben részesítettek első csoportjai szerdán este szabadultak.

Kegyelmet kapnak például azok, akiket feltételes szabadságvesztésre ítéltek, vagy egy évnél nem hosszabb börtönbüntetést kaptak. Idős emberek esetében akár tízéves szabadságvesztésre ítélt személyek is kegyelmet kaptak. Szabadlábra kerülnek azok is, akiknek két évet kellett volna börtönben tölteniük, de nem öltek embert, vagy nem okoztak súlyos sérüléseket. Az államfő ugyanakkor leállított számos folyamatban lévő olyan vitatott bűnügyi eljárást, amelyek korábban nagy közérdeklődést váltottak ki. Kegyelmet kapott így néhány, korrupció gyanúja miatt vizsgálat alatt álló ismert közéleti személyiség vagy vállalkozó is.

Cseh politikusok és a szakmai körök meglepőnek minősítették, de egyaránt üdvözölték az államfő döntését. Általános a vélemény, hogy nagyvonalú amnesztiáról van szó. Csehország két évtizedes fennállása óta ennyi bebörtönzött egyszerre még soha nem kapott kegyelmet.

Az igazságügyi miniszter szerint a döntés nagymértékben tehermentesíti a csehországi börtönöket is, amelyek az utóbbi években túltelítettek. A Lidové Noviny című konzervatív napilap szerint egyébként ez volt a titokban előkészített lépés egyik legfőbb célja. Blazek ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy minden érintett esetét egyenként fogja megvizsgálni a bíróság.

A parlamenti ellenzék fenntartásait is megfogalmazta. “Pozitívnak tartom, hogy az elnök közkegyelmet hirdetett. Annak mértékét azonban meg kell vizsgálni” – jelentette ki Vojtech Filip kommunista pártelnök.

A cseh alkotmány szerint az államfő kizárólagos joga a kegyelem gyakorlása. Klaus tízéves elnöksége idején ez az első közkegyelem. Václav Havel korábbi cseh elnök három esetben is élt ezzel a jogával. Klausnak azonban az a véleménye, hogy az elnöki kegyelemmel nem szabad a bírósági döntésekbe beavatkozni.

Csehszlovákia legnagyobb amnesztiája

Havel első amnesztiája alkalmával, amelyet még csehszlovák államfőként, 1990. január elsején hirdetett meg, 23 ezer elítélt került szabadlábra, az akkori fogva tartottak kétharmada. Ez a döntés azóta is éles bírálatok tárgya, mert a kegyelemben részesültek egy része rövid időn belül újabb törvénysértéseket követett el,országszerte gyorsan megnőtt a bűnözés. Több napra leállt a Skoda autógyár termelése is, mert az alkalmazottak 15 százalékát olyan, rövidebb börtönbüntetésekre elítélt rabok tették ki, akik kegyelemben részesültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik