Közélet

Egyre több feljelentést tesznek uzsoraügyben

bilincs(210x140)(3).jpg ()
bilincs(210x140)(3).jpg ()

2009-ben 60, 2010-ben 250, tavaly pedig már 360 esetben indult nyomozás - írja a Magyar Nemzet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint a növekedés az idén sem állt meg, az első hét hónapban országszerte 532 uzsora bűncselekményre utaló bejelenést vizsgált a rendőrség. A bűnügyi összesítés szerint a keleti megyékben, Borsodban és Szabolcsban az átlagnál több feljelentés érkezett.

Idén az uzsoraügyekben mintegy 200 sértett szerepelt, nagyobb részük 25-59 év közötti, több mint kétharmaduk nő. A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy a tavaly óta élő új szabály alapján már akkor is büntetést kell kiszabni, ha valaki egy alkalommal adott hatalmas kamatra kölcsönt nehéz helyzetben lévő személynek, míg korábban csak azokra vonatkoztak a büntető szabályok, akik rendszeresen uzsoráztak.

Mint korábban a Hír24 megírta: az Országos Rendőr-főkapitányság szakembereinek ugyanakkor gyakorta okoz gondot, hogy a sértettek visszavonják a vallomásukat, vállalva akár azt is, hogy büntetőeljárás indul ellenük hamis vád miatt. Ennek legtöbbször az az oka, hogy az áldozatok aggódnak, „pénforrásuk” elapad, és nem lesz mit enniük a következő hónapban. Emellett tartanak attól is, hogy hitelezőjük bosszút áll, amiért a rendőrséghez fordultak. Ezek a bűncselekmények ritkán jelennek meg önmagukban, az uzsorások általában zsarolással, önbíráskodással vagy személyi szabadság megsértésével is gyanúsíthatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik