Közélet

Orvhorgászokat és halkínzókat füleltek le

horgász (horgász, )
horgász (horgász, )

Több szerv is vizsgálta a pecásokat, halászokat, halforgalmazókat. A hatóság szerint az érintettek örültek az ellenőrzéseknek.

Az idén már második alkalommal végzett átfogó halászati ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának koordinálásával.

Az 1043 fő horgásznál és halásznál többek között azt nézték, a fogási naplót helyesen és pontosan vezették-e, a méret- és mennyiségi korlátozásokat betartották-e, továbbá azt is, nem fogtak-e ki védett halakat. Kirívóan súlyos szabálysértést nem tapasztaltak, de így is 31 feljelentést tettek. Például jogosulatlan horgászat, több készséggel végzett horgászat, és a fogási napló nem megfelelő vezetése miatt. Két helyen pedig az volt a gond, hogy a területi horgászengedély kiadása előtt nem ellenőrizték, van-e a pecásnak állami horgászjegye.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberei pedig sütödékben, éttermekben, halárusító helyeken ellenőrizték többek között a hal forgalmazásához szükséges bizonylatokat, a szavatossági időket és a vásárlói tájékoztatás hitelességét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is beszálltak. Ők a nyugtaadási kötelezettség teljesítését vizsgálták, főleg próbavásárlással.

Az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 60 helyen végeztek ellenőrzést, s közel húsz esetben találtak szabálytalanságot. Egy vendéglátó egységben a fagyasztott hal, egy halboltban pedig a forgalmazott halak (ponty, busa, kárász, tisztított harcsa) származását nem tudták igazolni. Ezért a halakat lefoglalták és ártalmatlanításra küldték. Az üzemeltetőket pedig megbírságolták.

A rendőrhatóság egy halforgalmazó ellen azért kezdeményezett eljárást, mert helytelenül bánt a halakkal. A rossz tárolás miatt állatkínzást állapítottak meg nála, és a közokirat hamisítás is felmerült.

Az ellenőrzésnek pozitív tapasztalata is volt. Kiderült, a horgászok maguk is igénylik a jövőbeni gyakoribb ellenőrzéseket. Álláspontjuk szerint ugyanis így hatékonyabban lehet kiszűrni a személyes nyugalmukat is zavaró, nem kívánatos orvhalászokat, orvhorgászokat – írta a NÉBIH közleményében.

Az átfogó ellenőrzés 146 halászati vízterületet, valamint 62 halforgalmazó helyet érintett, s mintegy 209 hatósági személy és öt halászati őr vett részt a munkában.

A vizsgálat szinte valamennyi halászati vízterületet érintette: majdnem a teljes magyarországi Tisza- és Duna-szakaszt és a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó, és Fertő-tó is górcső alá került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik