Közélet

Ne bízzunk vakon a GPS-ben! – jó tanácsok utazóknak

gps (gps, )
gps (gps, )

Magyarország útjain, nyáron legnagyobb a forgalom. Hosszabb utak előtt ajánlott útitervet készíteni még akkor is, ha van az autóban GPS navigáció. Mindig legyen az autóban tartalék innivaló, pláne, ha gyerekekkel utazunk.

Az iskolák bezártak, a szülők is most veszik éves szabadságuk nagy részét. Kezdődik a nyaralás, pihenés, megindulnak a népek a vízpartok és strandok felé, a tehetősebbek külföldre utaznak.

Hogy az örömben minél kevesebb üröm legyen, indulás előtt szakemberrel nézessük át az autónkat, ellenőrizzük, hogy érvényes-e kocsi forgalmija, él-e még a jogosítványunk, útlevelünk, legyen nálunk elegendő pénz! Tankoljuk tele az autót! Gondoljuk arra is, hogy a dugóban bőven fogy a benzin, a légkondicionáló pedig csak rátesz egy lapáttal.

Ezek után szánjunk rá időt, és részletesen tervezzük meg az útvonalat. Akkor is legyen nálunk használható, új térkép, ha az autóban van GPS navigáció. Tervezzünk alternatív útvonalakat is, hogy egy esetleges torlódás esetén gyorsabban tudjunk döntést hozni. Ne feledjük, és még időben vásároljuk meg az autópálya matricát!

Ajánlott kerülni a csúcsforgalmi időszakokat, tehát ha tehetjük, ne péntek délután vagy szombat délelőtt kezdjük a nyaralást. A fővárosból ilyenkor legtöbben a Balaton felé indulnak el, így az M7-es autópálya és a 7-es számú főút is tele van. Egy kisebb koccanás is elég ahhoz, hogy hatalmas dugó alakuljon ki, és felboruljon az egész útitervünk.

A nyári turistaszezon kezdetével a hazai autópályákon is jelentősen megnő a forgalom. A főszezonban ráadásul nemcsak a magyar nyaralók, hanem a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások is jelentősen növelik a forgalmat. Számítsunk rá, hogy az átutazók többsége csütörtök délután és hétfő este halad át az országon. Az M1-es és M5-ös autópályát választják az M0‑s autóút érintésével.

Gyűjtsünk be minél több információt! Közvetlenül indulás előtt – és akár közben is – hívjuk fel az Állami Autópálya Kezelő 06 40 40 50 60-as információs vonalát, vagy az okostelefonról is elérhető autopalya.hu weboldalt. Itt friss közlekedési híreket olvashatunk, és interaktív térkép is segít.

Akinek még ez sem elég, az SMS-ben is kérhet forgalmi információkat a +36 70 777 46 36-os telefonszámon. Egy alapdíjas üzenet áráért friss képet kaphatunk a sztrádákról, nem kell mást tenni, csak a kiválasztott autópálya kódját elküldeni. (M0, M1, M15, M19, M2, M3, M30, M31, M35, M43, M5, M6, M7, M70, M8, M9) A válasz két SMS lesz: az első üzenetben a kiválasztott autópályára vonatkozó általános információkról értesítenek minket, a másodikban a két utolsó, pályát érintő eseményről, tehát balesetekről, terelésekről.

Az autópályákat a főszezonban sok olyan sofőr is használja, akik csak nagyon ritkán vezetnek többsávos úton, gyorsforgalmin vagy autópályán. A gyorsabb tempó és a rutin hiánya önmagában is veszélyes, amit csak tovább erősít a nagy hőség, az ismeretlen környék és a sűrű forgalom.

Utazás közben figyeljünk a követési távolság betartására, különösen erős forgalomban! Ezt a sebesség függvényében kell megválasztani, körülbelül két másodpercnyi távolságot kell tartani. Figyeljük a jelzőtáblák jelzéseit! Ha van is navigációs berendezés, ne bízza rá vakon az életét! Figyelni kell a az úgynevezett VJT-ket (változó jelzésű táblákat), melyeken mindig aktuális forgalmi, közlekedésbiztonsági és időjárásról szóló információkat láthatunk.

Ha esetleg eltévesztettük a lehajtót, nem szabad visszafordulni vagy tolatni, el kell menni a következő csomópontig. Ha torlódás van, akkor a fokozatos fékezés mellett be kell kapcsolni a vészvillogót, ezzel jelezzük, hogy baj van. Ilyen esetekben sem szabad sem megfordulni, sem tolatni, kivéve, ha erre rendőr utasít minket.

A leállósávot csak vészhelyzetben szabad használni, a dugó nem vészhelyzet. A leállósávot hagyjuk szabadon, hogy a mentők, tűzoltók és a rendőrök minél hamarabb odaérjenek. Ha a táblák balesetet, torlódást jeleznek, hajtsunk ki a legközelebbi kijáraton, hogy elkerüljük a hosszú várakozást. Ha főútról autópályára terelnek fel minket, és nincs érvényes e-matricánk, az első kihajtónál hagyjuk el a pályát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik