Üzleti tippek

Most érdemes eurót venni a nyaralásra

A rekkenő hőségben a légkondin és a fagyin kívül csütörtökön szinte csak a forint hűtötte a kedélyeket. 100 eurónként nagyjából kétezer forintot spórolhatunk.

Váltsak vagy ne váltsak – hetek óta mantrázzák azok, akik nyáron pihenésként a határokon túl is körülnéznek. Dilemmájuk teljesen érhető, hiszen ha a június eleji árfolyamgrafikonokra pillantunk, akkor még jóval a lélektani határnak számító 300-as szint felett, 307 forint környékén járt az euró. A csütörtöki jegyzések viszont az elemzői szlenggel élve 284 forint 50 filléres szint alá is „benéztek”.

Az XTB Magyarország brókercég vezető elemzője szerint érdemes most megrohamozni a pénzváltókat, mivel a látványos erősödést – ahogy ezt már tegnap délutántól is látható – visszapattanás követi. Soós Róbert arra számít, hogy a jövő hét elejére akár újra 290-293 forintot is kérhetnek egy euróért.

Frissítés: Csütörtökön délután 288 körüli szintig gyengült vissza a magyar fizetőeszköz, és pénteken délelőtt 9 óra után is 287 forint felett jár az euróárfolyam.

A forintpiacon a csütörtöki lökést az adta, hogy a kormány beterjesztette a parlament elé az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által kifogásolt jegybanktörvény módosítását, illetve a tervezetet a nemzetközi szervezeteknek is elküldték. A befektetők pedig szokásukhoz hűen előreáraztak. Ők arra számítanak, hogy a változtatásokat a „címzettek” elfogadják majd, és megkezdődhetnek végre a pénzügyi védőhálóról szóló tárgyalások.

Soós Róbert szerint a benyújtott módosításokról az EU-IMF páros leghamarabb jövő héten dönthet majd.

Kíváncsi a további részletekre? Nézze meg a szakértő egyperces összefoglalóját!

Tőzsdei tipp – A kávé is aranyat érhet
Itthon még nem annyira fedezték fel a befektetők a kávét, pedig ezzel az árupiaci termékkel kereskednek a legtöbbet a kőolaj után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik