Belföld

Irány a Balaton, de mivel és mennyiért?

balaton (balaton, )
balaton (balaton, )

Cikkünkben öszegyűjtöttük azokat a lehetőségeket, melyekkel lejuthatunk a magyar tenger partjához. Összehasonlítottuk azt is, hogy mennyibe kerülnek a különböző utazási módok.

Itt a nyár, a kánikula és a napsütés! Az ideális időjárást kihasználva eddig is rengetegen utaztak a Balatonhoz. Győrből – közelsége miatt – leginkább az északi partot választják, ezen belül is Balatonfüredet, hiszen a megyeszékhelyről könnyedén elérhető a város.

Sopronból kicsivel többet kell utazni, de ez sem vészes távolság. Innen a legközelebbi települések Badacsony és Keszthely. Természetesen aki a déli partot preferálja, innen már könnyedén átutazhat Fonyód felé.

Már csak egy kérdés maradt: mivel és mennyiért tegyük meg az utunkat a magyar tenger partjára? Nézzük a lehetőségeket! Három opció közül válogattunk: autóbusz, személyautó és vasút.

Rengeteg érv szól az autó mellett, hiszen nem vagyunk időhöz kötve, szabadon furikázhatunk és számításaink alapján ez bizonyult a legolcsóbb, leggyorsabb megoldásnak is. Győrből autóval Veszprémig a 82-es főúton haladhatunk, majd innen a 73-as főútról érhetünk célba. Az út nagyjából 95 kilométer és két órás, ám ez nagyban függ a forgalomtól is. A főszezonban ezek a főutak ugyanis zsúfoltak. Átlagosan 430 forintos benzinárral számolva, körülbelül 4-5 ezer forintból lehet kihozni az utazást. Értelem szerűen 4-5 fős társaság esetén elosztva ez kedvező ár.

Természetesen szabasága során nem mindenki szeret a volán mögé ülni, ezért a tömegközlekedés nyújtotta lehetőségeket is sorra vettük. Győrből Balatonfüredre legegyszerűbben a közvetlen autóbuszjáratokkal juthatunk el. A teljesárú menetjegy ára valamivel több, mint 1800 forint, diákkedvezménnyel persze olcsóbban, féláron lehet utazni.

Balatonfüred környékére vasúton nehézkes az eljutás, közvetlen vonatjárat nincs. Győrből csak Veszprémig vonatozhatunk, innen pedig autóbusszal kell tovább haladnunk. Sopronból azonban egyértelműen a vasúti közlekedés tűnik a legideálisabb megoldásnak – abban az esetben, ha nem akarunk autóba ülni. A hűség városából ugyanis hétköznaponként két közvetlen járat is indul Keszthelyre.

Az illetékes vasúttársaság ráadásul kedvezményes menetjegyekkel is segíti az eljutást a magyar tenger partjára. Erről bővebb információt a GYSEV honlapján találhatunk, de érdemes a MÁV kedvezményeit is átnézni, mivel a nyaralási szezonban a vasúttársaságok is próbálják átcsábítani az utasokat a vonatokra. Sőt, a balatoni menetrend szerinti hajójáratokon akár ingyen is utazhatunk, ha megfelelő vasúti menetjegyet váltunk. Erről bővebb információkat szintén a MÁV honlapján olvashatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik