Közélet

Picasso és Hitler szignójával ellátott festményeket foglaltak le

Egyelőre nem tudni, hogy a fővárosi és szegedi szakértői irodában valódi vagy hamis alkotásokat ajánlottak-e fel megvételre.

A nyomozók fülest kaptak, hogy június 15-én bűncselekményből származó festmények cserélnek gazdát Budapesten, a XII. kerületi Táltos utcában, egy szakértő irodájában. Ekkor foglalták le a Gustav Klimt- és a Picasso-aláírású festményt, utóbbin a III. Birodalom pecsétje is szerepel.

A szálak ezek után Szegedre vezettek, ahol további négy festményt foglaltak le: kettőn a Gulácsy Lajos-aláírás, egy másikon a Derain-szignó, egy tájképen pedig az “Adolf Hitler 1914” felirat szerepelt. A nyomozók eddig hat embert hallgattak ki, de egyelőre csak tanúként. Még azt sem tudni, miként kerültek a képek az eladóhoz.

Az üzlet értéke ismert ugyan, de a megyei kapitány ezt még nem akarta elárulni. Ebből ugyanis következtetni lehetne arra, hogy eredetiként kívánták-e értékesíteni a festményeket vagy sem. Az azonban elmondta, hogy ha a képek nem eredetiek, akkor vélhetően csalás miatt indul eljárás.

Picasso, Klimt, Hitler, Gulácsy és Derain szignójával ellátott képekről első lépésként az igazságügyi szakértőnek kell megállapítania, hogy hamisítványok vagy eredetiek-e. Utóbbi esetben felbecsülhetetlen értékű műkincsekről volna szó.

MTI munkatársa múlt pénteken látta, amint a rendőrök a XII. kerületi Táltos utcában civil ruhás rendőrök megbilincselnek három 30 év körüli férfit. A ház alagsorából kihozták, majd egy mikrobuszba ültették őket. Az utcát az akció idejére lezárták. Információk szerint az ügy érintettjei bűncselekményből származó festményeket és más műtárgyakat akartak bevizsgáltatni.

Mint ismert, március 15-én festményeket loptak el egy I. kerületi lakásból. A képek értéke megközelíteti a félmilliárd forintot. A tolvajok többi közt Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című alkotását is megszerezték, melynek értéke a negyedmilliárd forintot is meghaladja. Az alkotásra egy VIII. kerületi lakásban bukkantak rá befalazva április végén. Ekkor került elő két Mednyánszky-festmény is, melyek az egyik tettes hátizsákjában voltak. Nem sokon múlt, hogy Csontváry képét nem gyújtották fel, az egyik tolvaj ugyanis ezt tervezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik