Közélet

Színvonalas szállodában is találtak pancsolt szeszt

bár (bár, )
bár (bár, )

Ismét ellenőrzéseket tartott a házi pálinkák háza táján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A számok azt mutatják, egyre többen próbálnak visszaélni a lazább szabályozás adta lehetőséggel.

Az ellenőrök elsősorban vásárterekre, vásárcsarnokokra, piacokra és forgalmasabb vendéglátókba látogattak el, de lecsaptak az utcákon, aluljárókban árulókra is. A szakemberek tutira mentek, vitték magukkal az alkoholvizsgáló mobil laboratóriumukat is.

Az elmúlt két hónapban több mint 2200-szor ellenőriztek, és az esetek harmadában – pontosabban 690 – esetben találtak valamilyen jogsértést. A számok nagy visszaesést jeleznek, mert tavaly tavasszal 11, és ősszel is csak 17 százalékban találtak valamilyen szabálytalanságot a hasonló ellenőrzés-sorozatok közben.

Az ellenőrök összesen több mint 26 millió forint bírságot szabtak ki. Lefoglaltak több mint 700 liternyi alkoholt, 21 ezer liter szőlőbort és 2600 liter házilag készített sört. A legtöbben az adminisztrációt nem vették komolyan, mások úgy hozták kereskedelmi forgalomba az italokat, hogy nem fizettek jövedéki adót. Sok helyen találtak házilag pancsolt, igazolatlan eredetű italokat is, volt olyan, hogy még a címkén feltüntetett szeszfok sem stimmelt.

Tévedés lenne azt hinni, hogy csak a talponállókban, vagy falusi kiskocsmákban árulnak pálinkának álcázott löttyöket. Az ellenőrök egy magas árkategóriájú Balaton-parti szállodában is találtak „a jogszabályi rendelkezések megsértésével előállított párlatot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik