Közélet

Egyértelmű, hogy Raffael és társai kötekedtek

Raffael, Németh és Sztojka is éveket kapott. A többiek jellemzően egy felfüggesztettel megúszták.

Ítéletet hirdettek a Marian Cozma meggyilkolása ügyében garázdaság miatt indított perben első fokon, pénteken Veszprémben. Az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor három és fél letöltendő börtönbüntetést, a másodrendű vádlott, Németh Győző 3 év négy hónap börtönbüntetést, míg a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván három év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Az elsőfokú Veszprémi Városi Bíróság ítéletében csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt indított büntetőperben három és fél évtől másfél évig terjedő letöltendő börtönbüntetéssel és egy esetben pénzbüntetéssel sújtotta a 25 vádlottat. A büntetések közül jellemzően a másfél év alattiak felfüggesztettek.

A bíróság az elsőrendű Raffael Sándor vádlottat a többi között társtettesként elkövetett garázdaság, kitartottság és testi sértés miatt három és fél évi letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A másodrendű Németh Győző garázdaság, kitartottság és testi sértés miatt 3 év négy hónap börtönbüntetést kapott, míg a harmadrendű Sztojka Iván vádlottat ugyanezen bűncselekmények elkövetéséért három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A bíróság a 25 vádlottat különböző arányban a 25 millió 104 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

A bíró összegzésében megállapította: a kamerák felvételei és a tanúvallomások egybehangzóan alátámasztják, hogy a csoport élvezte a létszámból adódó erőfölényét, a céljuk ténylegesen nem az ismerkedés, hanem a jelenlévő vendégek provokálása volt. A jelenlévő vendégek jelentős része megbotránkozással reagált a társaság magatartására. Minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert az is, hogy a verekedést nem Marian Cozma kezdeményezte. Kiemelte, hogy a bíróság alig több mint egy óra eseményeit vizsgálta a nyilvános szórakozóhelynek számító veszprémi Partióta lokálban.

A bíróság az előzetes letartóztatásban, házi őrizetben eltöltött időt a büntetésbe beszámítja, az ítélkezéskor valamennyi vádlott esetében az elkövetéskor hatályos büntető törvénykönyvi rendelkezést vette figyelembe. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért míg a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért nyújtottak be fellebbezést. A vádlottak döntő többsége elfogultságra hivatkozva kérte, hogy a másodfokú eljárást ne a Veszprémi Törvényszék folytassa le.

Mint azt korábban a Hír24 megírta, előzőleg  a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három fővádlott büntetését. Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évi börtönre ítélték, míg Sztojka Iván 20 éves fegyházbüntetését 8 évi börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa.

Az enyhítés után az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kérte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Darák Pétertől, a bíróságokat felügyelő Kúria elnökétől. Erre reagálva a Kúria elnöke azt mondta, törvényellenes lenne, ha beleavatkozna a bíróság döntésébe, ugyanakkor kérhető rendkívüli perorvoslat az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik