Belföld

Cozma-ítélet: a főbíró kikosarazta Orbán emberét

A Kúria elnöke azt mondta, törvényellenes lenne, ha beleavatkozna a bíróság döntésébe, ugyanakkor kérhető rendkívüli perorvoslat az ügyben.

A legfőbb bírói fórum vezetője, Darák Péter a szaktárca vezetőjének nyilatkozatára válaszolt. Navracsics Tibor ugyanis a napokban arról beszélt, kéri az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát a Kúria elnökétől, miután több, nagy visszhangot kiváltó bírói ítélet társadalmi felháborodást okozott.

Példaként a Cozma-ügyet hozta fel, amelyben a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette a kiváló kézilabdázó brutális megölésével vádolt férfiak büntetését. A korábban életfogytiglanra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző 18 évet kapott, Sztojka Iván húsz éve pedig nyolcra olvadt.

Darák Péter hangsúlyozta: az alaptörvény és a többi jogszabály alapján mindent megtesz az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítási érdekében, ugyanakkor a Cozma-ügyben jelenleg nincs tennivalója.

Kónya István, a Kúria büntetőkollégiumának vezetője hozzátette: csak akkor bírálhatják felül az alsóbb fokú bíróságok végzéseit, ha azok a vádhatóság vagy a védelem rendkívüli perorvoslata folytán a Kúria hatáskörébe kerülnek, amire egyébként a Cozma-ügyben van lehetőség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik