Közélet

Nevelhet-e gyereket a fiát agyonverő apa?

Gyermekbántalmazás (gyermekbántalmazás, )
Gyermekbántalmazás (gyermekbántalmazás, )

Vajon rábíznák-e elhunyt élettársa árván maradt gyermekeit arra a férfira, aki 2010 júliusában szíjjal és fakanállal küldte halálba saját 11 éves fiát Dunaharasztiban található házukban? Utánajártunk.

H. Gábort idén februárban ítélte nem jogerősen 5 év börtönre a Budapest Környéki Törvényszék halált okozó testi sértés miatt. 4 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották. Az ügyészség indítványa alapján az apa akár életfogytiglani börtönt is kaphatott volna emberölésért, de a bíróság úgy látta: nem megölni, hanem fegyelmezni akarta gyermekét, ezért enyhébb büntetési kategóriát alkalmazott rá. A férfi a bíróságon megbánást tanúsított, még 23 hónapot kellene rács mögött töltenie, ám védője nemrég kérelmezte szabadlábra helyezését.

Időközben H. Gábor élettársa – akit felfüggesztett börtönre ítéltek az ügyben segítségnyújtás elmulasztása miatt – múlt héten hirtelen elhunyt. Dr. Csics Péter ügyvéd hétfőn a Blikknek nyilatkozva elmondta: véleményük szerint védence az egyetlen, aki az asszony gyermekeit el tudná tartani, mivel nagyapjukat súlyos betegséggel kórházban kezelik. H. Gábornak olyan megoldást szeretnének találni, hogy munkát vállalhasson, és el tudja látni csonkán maradt családját – tette hozzá.

A nővér is lehet gyám

Szerettük volna megtudni, lehetséges-e, hogy a fián halálos sebeket ejtő, első fokon elítélt, jelenleg börtönben ülő szülőre rábízzák árván maradt mostohagyermekeit, miután kiszabadul?

Az ideiglenes elhelyezésért felelős dunaharaszti jegyzői gyámhatóság képviselője, Kiss Gergely aljegyző levelünkre küldött válaszában tudatta: nem több gyermekről van szó, hanem egy 15 éves fiúról. A hatóság álláspontja szerint a fiatalt elsősorban a családban kell elhelyezni, és erre alkalmas lehet akár nagykorú nővére is. A gyermek védelem alatt áll – tette hozzá. Kérdésünkre, hogy H. Gábor jogi képviselője felkereste-e már a jegyzőt az elhelyezés kapcsán, nemleges választ kaptunk.

Sok múlik a hatóságon

A végleges gyám személyéről a városi gyámhivatal dönthet. Itt mindössze annyit mondtak nekünk, folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatnak, és figyelmünkbe ajánlották a családjogi törvény hatályos rendelkezését a gyám kirendeléséről.

Ez a többi közt kimondja, hogy a hatóság elsősorban az elhunyt szülő által megnevezett személyt vagy a feladat ellátására alkalmas rokont nevezheti ki gyámnak. Olyat nem, aki a szülői felügyeletet megszüntető vagy a közügyektől eltiltó jogerős ítélet hatálya alatt áll. Igaz, H. Gábor ellen még nem született jogerős ítélet, mostohafia érdekeit valószínűleg veszélyeztetné, ha a felügyeletére bíznák. Márpedig a hatóság ezt a körülményt is figyelembe veheti. A jogszabály egy másik rendelkezése kimondja azt is, hogy a gyermeket, akinek egyenesági rokona nincs, nagykorú testvére köteles eltartani.

A törvény alapján tehát kevés az esély arra, hogy H. Gáborra bízzák elhunyt élettársa gyermekét, de ez teljes bizonyossággal nem zárható ki.

E-mailben és telefonon is többször kerestük a férfi ügyvédéjét, hogy válaszoljon az ügyben felmerülő kérdéseinkre, de egyelőre nem értük el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik