Közélet

Hétköznapi háború virágcseréppel, vacsorával, faékkel

Sokszor hallani a hírekben elfajult vitákról, verekedésekről, legyen az családi, tömeges, akármilyen. Egy biztos, a vécékefe is nagyot tud ütni….

Támadni nem „csak” ököllel, késsel és fegyverrel lehet, a dühös magyar ember fantáziája végtelen. Ha kell, felmosónyéllel, vagy chipses állvánnyal igyekszik megváltani a világot és rendet tenni. Arra kértük a rendőrséget, hogy szedjenek össze néhány esetet rendhagyó támadásokról. Akad vécékefe, faék, de még lábas is, és nem szabad megfeledkezni az örök klasszikusról, a vasvilláról sem.

Ütős vacsora

A IX. kerületben történt egy furcsa eset még a múlt évben. Egy lépcsőházban támadtak meg valakit, egy férfi – minden előzmény nélkül – egy vacsorával teli lábast vágott egy arra érkező arcába.

Repül a, repül az állvány

A VIII. kerületben egy chipses állvány esett áldozatul két ember torzsalkodásának. Az eset 2011-ben történt, a vásárlók egy kis boltban vesztek össze, szó szót követett, dulakodni kezdtek, az egyik férfi végül megragadta a rágcsálnivalókkal teli állványt, és ellenfelére borította azt. A hajigáló a történtek után kereket oldott, a rendőrségnek nem sikerült a nyomára bukkannia.

Nevelő faék, bosszús virágcserép

Idén márciusban a XV. kerületben kaptak hajba ketten a buszon robogva. Egy nő azt sérelmezte, hogy egyik utastársa túl hangosan hallgatja a zenét. A férfi nem halkított a muzsikán, így az asszony elővett egy faéket (???) és nevelő célzattal rácsapott vele a nyugalmát megzavaró utas kezére. A férfi nem habozott „meghálálni” a leckét, egy virágcserepet hajított a nő felé.

Családi idill felmosónyéllel

A lábast, az állványt és társaikat nem csupán az antipatikus idegenek ellen vetették be a fővárosiak. Ebben a hónapban, egy XIII. kerületi házban egy néni felmosónyéllel támadt rá a szeretteire. Mindezt biztos fedezékből, a folyosón lévő biztonsági rácson keresztül. Rokonai elvették tőle a „fegyverét”, ám az idős nő nem hagyta magát, baltát, majd kalapácsot ragadott, és azokkal kezdett hadonászni. Ezeket is sikerült megszerezni tőle, ám még ekkor sem nyugodott meg. A megoldás folyékony formában érkezett: a rácson keresztül az asszonyt egy kancsó hideg vízzel locsolták le, így végül lehiggadt.

Vécékefével combon

Tavaly „vécékefés támadásig” fajult egy vita egy IX. kerületi lakásban. Egy pár esett egymásnak, a nő a fürdőszobai kiegészítővel többször alhason vágta „haragjának tárgyát”. A civódás sajnos nem ért vidám véget, a férfi ugyanis ököllel válaszolt, a combján és a törzsén ütötte meg a nőt. Emiatt eljárás indult ellene.

Tankolópisztoly van, racionális magyarázat nincs

Egy részeg férfira Pécsett egy benzinkúton jött rá a fenyegetőzhetnék tavaly nyáron, egyik kezében egy öngyújtóval, a másikban pedig egy tankolópisztollyal. Az ittas alaknak végül senkiben sem sikerült kárt tennie, és tüzet sem okozott, a járőrök még időben a földre teperték. A férfit kihallgatták, mindent beismert. Arra azonban nem tudott racionális magyarázatot adni, miért tette, amit tett.

Variációk egy témára: vasvillával szomszédra

Mohácson vasvillával és vascsővel támadt egymásra két szomszéd 2011 júliusában. Hogy a vita mi miatt pattant ki, nem tudni, minkét férfi könnyebb sérülésekkel úszta meg a csörtét. A rendőrök mindkettejüket előállították. Eljárás is indult ellenük.

Vasvillával vendégre

Idén áprilisban egy lajosmizsei férfi fia segítségével szintén ezzel a módszerrel ebrudalta ki a vendégét a házuk udvaráról. Itt sem derült ki, mégis mi vezetetett a vasvillához, az azonban biztos, hogy az apa egy vasrúddal a kezében szidalmazta és fenyegette a férfit, fia pedig ezután kapta fel az elrettentő eszközt. A fiatal többször is a férfi felé szúrt, közben egy-egy ütéssel is próbálkozott. A sértett könnyű sérülésekkel úszta meg a „szíves vendéglátást”

Vasvillával mozgóárusra

Bakonykányán – csakúgy mint Budapesten – ugyancsak a túlzott hangerő verte ki a biztosítékot idén májusban. A férfi azért vont kérdőre egy árust, mert az hangos zene mellett árulta a takarmányát a kocsijából. Azt akarta tudni, van-e engedélye. Miután az árus többször elmondta, minden szükséges papírja megvan, a férfi vasvillát ragadott, és használta is: többször beszúrt az autó lehúzott ablakán. A tulajdonos ezután beszállt a kocsiba és tolatni kezdett, a veszélyes eszköz ekkor betörte az első szélvédőt. Az árus megpróbált kitérni a szúrások elől, ám tajtékzó ellenfele eltalálta. A combján érte találat, szerencsére csak könnyebben sérült. A dühöngőt a rendőrök elkapták.

Vasvillával kommandósokra (???)

Pécsett egy férfi „nagyvadra vadászott”, kommandósokra rontott rá 2011 tavaszán. A bácsinak pszichiátriai kezelésre kellett volna mennie, de nem akart. Először a mentősök és a járőrök együtt próbálták bevinni, aztán úgy döntöttek, hogy hívják a speciális egységet. A férfi időközben a padlásán csapdákat, drótokat állított fel, majd vasvillával a kezében várakozott a sötétben. Többször mondták neki, hogy jöjjön elő, de nem tette, végül elfogyott a türelme, és támadásába lendült. Az egyik kommandós kitért előle, puszta kézzel megragadta a vasvilla végét, kicsavarta a kezéből, és leteperte.

Három a magyar igazság: lapáttal, vasvillával, partvisnyéllel

Május elején Seregélyes-Szőlőhegyen került bilincs egy 23 éves férfi kezére, miután megfenyegetett egy családot. Egy járőr és egy fegyőr háromszor küldte el az őrjöngőt, de az rendre visszatért a pár házához, csak mindig más „fegyverrel”. Azért ment oda, mert a fiúk megverte őt a helyi kocsmában. Először lapáttal a kezében érkezett. Tettlegességig nem fajult a dolog, mert az említett egyenruhások kivették az eszközt a kezéből. A házban lakó 63 éves asszony ekkor ment ki az utcára, ahol a férfi azt kiabálta, hogy agyonveri. A dühöngő kénytelen volt hazamenni, ám később ismét visszatért, ekkor már egy vasvillával felfegyverkezve. Miután a rendőr és a bv-s ezt is elszedte tőle, már egy partvisnyélre esett a választása, amit ugyancsak otthonából hozott.  Végül megint ellenlábasai házánál kötött ki. A két tiszhelyettes ekkor már nem engedte el a férfit,  földre vitték. A fiatalt végül járőrök vitték el.

Támadás horolóval, azaz majdnem kapával

Idén májusban egy kiskunhalasi büfénél szólalkozott össze több ember. Mire a járőrök kiértek, már senki sem volt ott. Mint kiderült, a vita máshol folytatódott. Egy nő tett bejelentést később a rendőrségen, miszerint öccsét egy horolóval vágták fejbe. A 29 éves fiatal kórházba került. A horolós támadó nem úszta meg, elfogták.

A fenti ügyekben eljárás indult. Kinek garázdaság, kinek könnyű, vagy éppen súlyos testi sértés miatt kellett, illetve kell felelnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik