Közélet

Piás hajóskapitányokra is vadásztak a Dunán

Egy hét alatt 64 szabálysértési feljelentés született, 21 helyszíni bírságot szabtak ki a vízi rendőrök.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az ellenőrzés ideje alatt összesen 581 magyar és külföldi hajót, 103 más járművet és 834 embert ellenőriztek. Hatvannégy szabálysértési feljelentés született, valamint 21 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki valamilyen szabálysértés miatt. A rendőrök főként a vízi közlekedéssel, a szeszesital-fogyasztással, az engedély nélküli vezetéssel kapcsolatban, valamint az okmányok, illetve előírt kötelező felszerelések hiánya miatt indítottak szabálysértési eljárást.

Az AQUAPOL európai vízi rendészeti együttműködési hálózat tagjaként a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysága – társszervek együttműködésével – 2012. március 19-25. között egy nemzetközi ellenőrzési akcióban vett részt. Az akció célja a hamisított hajó- és személyzeti okmányok kiszűrése, az illegális migráció, valamint a kábítószer-bűnözés elleni fellépés, illetve a csempészet és a vámorgazdaság megakadályozása volt.

Az Európai Unió által támogatott AQUAPOL vízi rendészeti együttműködési hálózatot 2002 októberében hozták létre német, belga és holland vízi rendészeti szervek. Magyarország képviseletében, előzetes egyeztetéseket követően, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Duna Vízirendészeti Rendőrkapitánysága 2005. január 3-án csatlakozott az AQUAPOL-hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik