Közélet

Itt az első facebookos zaklatás – börtön járhat érte

A két fiúnak valószínűleg fogalma sem volt róla, hogy bűncselekményt követ el. Jó, ha mindenki tudja, a törvény szigorúan bünteti a zaklatást.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prügyön lakik az a fiatal nő, akinek a két fiatalember hónapokon át küldözgetett különböző üzeneteket. Hogy a taktakenézi páros mit akart az üzenetekkel elérni, egyelőre nem tudni, de annyi bizonyos, hogy nemcsak bolondoztak, meg is fenyegették kiszemeltjüket. A lány végül megunta a dolgot, és a rendőrséghez fordult. A nyomozás nemrég kezdődött, így a rendőrség egyelőre csak ennyit közölt a történtekről.

Az internetes közösségi hálózatokon elkövetett bűncselekmények következményeivel minden bizonnyal nem voltak tisztában. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a közkedvelt közösségi oldalakon számtalanszor megvalósul többi közt a személyes adattal való visszaélés, vagy éppen a zaklatás, de persze ritka, hogy ezekből feljelentés legyen, eljárás induljon.

A büntető törvénykönyv szerint: „Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki viszont félelemkeltés céljából zaklat másokat – idegen embert, vagy akár egykori kedvesét vagy gyermekeit, gondozásában álló beteg embert – akár három év börtönt is kaphat.

A Hír24 nemrég írt arról, hogy nagyon sok Magyarországon az internetes bűncselekmény. A számuk több mint húsz százalékkal nőtt, mintegy 900 magyar felnőtt esett áldozatul tavaly.

De nem csak Magyarországon van ez így. Egy amerikai férfi például úgy döntött, a bíróság segítségét kéri, hogy gyerekkori fotói lekerüljenek a közösségi oldalról. Nagybátyja, töltött fel olyan gyerekkori képet, amin épp a karácsonyfa előtt pózol. Aaron szemében a helyzetet tovább súlyosbította, hogy Randall bácsi megcímkézte és egy “tiszteletlen” felirattal is ellátta a fotót.

A rendőrség azt kéri, hogy ha valaki hasonló esetről tud, tegyen feljelentést. A közösségi oldalakra sokan tesznek fel fényképeket és személyes adatokat. Ezeket az információkat a hozzáértők, úgymond könnyen kisöpörhetik. Ezt hívják „spoofing”–nak, ami akár ártatlannak is tűnhet, de a legtöbb esetben előre kiszámíthatatlan károkkal, következményekkel is járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik