Közélet

Gyilkossági ügy újratöltve: a vádlott még mindig tagad

A vádlottat egyszer már ártatlannak találták a tiszadadai nő megölésében, ám a Debreceni Ítélőtábla megalapozatlanságra hivatkozva új eljárás lefolytatására kötelezte a bíróságot.

A gyilkosság 2007 szeptemberében történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadadán. A vádlott éppen akkor szabadult a börtönből, ahová lopás és magánlakássértés miatt került. A férfi a vádirat szerint hazafelé tartott, amikor úgy döntött, valamilyen zsákmány reményében bemegy az egyedül élő asszony házába. A nő azonban felébredt a zajra. A férfi ezután többször fejbe ütötte az áldozatot, aki ezután a földre zuhant. A férfi ekkor sem kímélte: rugdosni kezdte és megtaposta. Az asszony belehalt a sérüléseibe. A 42 éves férfit a nyomozás alatt először tanúként hallgatták meg, később viszont őrizetbe vették.

A vádlott a bírósági eljárás alatt végig tagadta bűnösségét, azzal védekezett, hogy a gyilkosság időpontjában a szabadulása tiszteletére rendezett ünnepségen volt saját otthonában. Állítását élettársa és több tanú is alátámasztotta, bár ellentmondásba keveredtek az összejövetel időpontjával kapcsolatban.

Az ügyben tavaly januárban első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a férfit a nyereségvágyból elkövetett emberölés vádja alól. Az ügyészi fellebbezés miatt a büntetőügy átkerült a Debreceni Ítélőtáblára, amely azonban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a felmentő ítéletet és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az ítélőtábla emellett intézkedett arról, hogy az akkor már szabadlábon lévő férfi ismét előzetesbe kerüljön.

A megismételt büntetőeljárás első, hétfői tárgyalási napján a vádlott továbbra is tagadta bűnösségét. Állítja, a bűncselekményt nem ő követte el és fenntartotta korábbi vallomását. Hangsúlyozta: szabadulása napján Szegedről vonattal ment Tiszalökre, onnan pedig gyalogosan indult haza. Arra a bírói kérdésre, hogy a még tanúként megtett nyilatkozatában miért vallotta azt, hogy Tiszalökről busszal közlekedett, a vádlott azt mondta, nem tudja, hogyan kerülhetett bele ez a vallomás a vádiratba.

A per a tanúk és a szakértők ismételt meghallgatásával folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik