Közélet

129-re nőtt a hideg áldozatainak száma

Már az ősz is rosszul kezdődött. November végéig 37-en haltak meg a hidegben, azóta újabb 92 áldozatot szedett az időjárás.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint október nyolcadika óta 129-en fagytak meg, tavaly ez a szám 183 volt. Az időjárás-előrejelzés szerint az idő enyhül a jövő héttől, így remény van rá, hogy tavaszig már nem fagy meg több ember Magyarországon.

Ősz óta a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (19), a fővárosban (17) és Hajdú-Bihar megyében (10) haltak meg. Valamivel jobb a helyzet Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében, ahol 5-8 ember halt meg a hidegben. Győr-Moson-Sopronban, Hevesben és Tolnában 4-4, Nógrád és Zala megyében pedig 3-3 áldozatot szedett az időjárás.

A legtöbben az utcán, vagy házuk udvarán hűlnek ki, de egyre többen fűtetlen házakban, lakásokban, szobákban. A Magyar Szociális Fórum szerint Magyarországon február 13-ig 59 áldozatot szedett a nagy hideg. Ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 70-ről 129-re emelkedett január 17-e óta. A 129 áldozat közül 36 nő volt. Hatvankilencen fűtetlen otthonukban hűltek ki, hatvanan pedig a szabad ég alatt. A fagyhalált szenvedett emberek többsége 60 éven felüli volt. Az MSZF beszámolója szerint feltűnően megnőtt azoknak a száma, akik mentés közben, illetve kórházba kerülésük után haltak meg végzetes kihűlésben. Számukat 130-150 főre becsüli. Velük együtt tavaly október 8-a, az első fagyhalál óta körülbelül 260-280 áldozatot szedett a hideg.

Az MSZF tavaly arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrségi statisztikák nem tartalmazzák azokat az eseteket, amikor a kihűlt emberek a kórházba szállítás után halnak meg. Adataik szerint tavaly körülbelül 400 ember halt meg télen, noha a rendőrségi statisztika csak 183-ról tudott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik