Közélet

Emberi jogaiért küzd a magyar maffiavezér

Robert Yugovich feladta magát, majd 9 évet kapott. Tanúvédelmi programot ígértek neki, de kiadták. Most perel és könyveket ír, rászorulókat támogat.

Kinevezte öttagú eljáró tanácsát a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága Robert Yugovich ügyében. A tanács két bíróból és három ügyészből áll. A bíróság most azt kérte a “fegyencíróként” ismertté vált férfi jogi képviselőjétől, nevesítsék, mekkora nem vagyoni kártérítést követelnek.

Palotai Dániel, a 38 éves volt maffiózó jogi képviselője a Hír24-nek elmondta: az írói álnevén Robert Yugovichként ismert férfi 2005 nyarán adta fel magát a magyar rendőröknek, az ügyet néhány nappal később átvette az NNI. Az általa ismert és feltárt információkra tekintettel megállapodtak, hogy ő, élettársa és három gyermeke tanúvédelmi programba kerülnek. Yugovich feltárta a drogszervezet kapcsolatrendszerét, működését, ugyanakkor több ügyészre és rendőrre is terhelő vallomást tett. Az ígéretek ellenére azonban büntetőügyét egy másik ügyhöz csatolták, majd nyílt tárgyalásra vitték, ezzel gyakorlatilag életveszélybe sodorták őt és hozzátartozóit is – tette hozzá az ügyvéd.

Palotai Dániel kifejtette: a férfi azért fordult végül az európai bírósághoz, mert vallomásairól az uniós megállapodások értelmében a magyar hatóságoknak tájékoztatniuk kellett volna Svédország, Hollandia, Németország, Ausztria, Franciaország és más, a Yugovich által leleplezett drogmaffia tevékenységében érintett európai országokat, ez azonban nem történt meg. Az előző kormány belügyminisztereit és Pintér Sándor belügyminisztert is levélben kérte erre, ám választ nem kapott.

A maffiából kiugró férfi vajdasági magyar, aki elitkatonai kiképzést kapott. Részt vett a jugoszláv háborúban, majd dezertált. Előbb Szegeden kapott munkát, kidobóember volt, később bedolgozta magát a hollandiai szerb maffiába, melynek biztonsági főnöke lett. 2005-ben ezt az életet is megelégelte, feladta magát.

Yugovichot, a rotterdami szerb maffia alvezérét kilenc évre ítélték, jelenleg egy magyar börtönben tölti büntetését. A börtönben nem tétlenkedik, először önéletrajzát írta meg, majd a közelmúltban Olja címmel kiadták riportregényét, melyben a nemzetközi leánykereskedelem és az európai szexipar legsötétebb titkait tárja fel. A harmadik könyv, a Narkománia egy szülőknek és szakembereknek ajánlott drogprevenciós könyv.

Érdekesség, hogy Yugovich a könyvekből származó bevételt a Végső Vár Alapítvány javára ajánlotta fel. A szervezet a hátrányos helyzetű és beteg gyermekek, nagycsaládosok, idősek és a létminimum alatt élők támogatását tűzte ki célul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik