Nagyvilág

A maffia a legnagyobb olasz üzlet

A maffia által már országszerte nyújtott uzsorakölcsönök miatt a szervezett bűnözés éves profitja a legnagyobb vállalatokét is lekörözi.

Elmúltak azok az idők, amikor a maffia csak a napsütötte Dél-Olaszország ügye volt, mára országos szinten a legnagyobb vállalkozásnak számít, amely évi 140 milliárd eurós forgalmat bonyolít – írja a Daily Telegraph.

Egy tanulmány szerint Olaszország négy nagy maffiacsoportja becslések szerint az ország „legnagyobb bankja” lett, amely már nem csak délen, de országszerte kiterjedt tevékenységet folytat. Ennek köszönhetően éves profitjuk eléri a 100 milliárd eurót, amellyel az olasz gazdaság GDP-jének 7 százalékát adják.  Ezzel olyan olasz nagyvállalatokat is beelőz, mint például az Eni (Agip) olajtársaság.

A sikerük kulcsa az, hogy míg a válság miatt a bankok nehezen hiteleznek, a maffia kölcsönöz a reményvesztett vállalkozásoknak. A szervezett bűnözői csoportok (a Cosa Nostra Szicíliában, a Camorra Nápolyban, vagy a ’Ndrangheta Calabriában) bajba jutott vállalatokat, üzleteket, éttermeket vásárolnak. Az uzsorakölcsönökkel sok vállalkozót sarokba szorítottak. Így a gazdasági válság nemzeti vészhelyzetté válik.

A szervezett bűnözés egyre inkább a gazdag észak felé terjeszkedik, több politikus, ügyvéd és könyvelő „bűnsegédletével”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik