Közélet

Gyorshajtó külföldiek – fizetnek, mint a katonatiszt

A júliusban bevezetett törvényi szigorításnak már érezhető a hatása. A gyorshajtáson kapott külföldi sofőrök a helyszínen kifizetik a bírságot. Mást nem is tehetnek, különben nem mehetnek tovább.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Encs rendőrei a Tornyosnémeti és Szikszó közötti szakaszon rendszeresen mérik az autósok sebességét. A 3-as számú főút ezen szakaszán a száguldozó külföldiek ugyanis több súlyos, és halálos balesetet is okoztak. Panaszkodtak a lakók és az érintett települések polgármesterei is.

A közúti közlekedésről szóló törvényt július 1-jén módosították, így a szabálytalankodók járműveit vissza lehet tartani addig, míg nem fizetik ki a bírságot. A rendőrök bemérik, majd meg is állítják a száguldozó járműveket. A szabálytalankodók a helyszínen megkapják a csekket, a külföldieknek ráadásul csak akkor adják vissza a forgalmi engedélyt, ha fizettek is.

A rendőrség szerint a törvénymódosítással sikerült elérni, hogy a külföldi sofőrök is komolyan vegyék a KRESZ-t. Korábban többször is előfordult, hogy már a helyszínen eldobták a kapott csekket.

Az encsi rendőrség októberben 152 esetben indított közigazgatási eljárást gyorshajtás miatt, 76-76 külföldi és magyar állampolgárral szemben. A külföldiek közül 38 szlovák, 19 lengyel, 7 román, 3 szerb, 2 ukrán, 2 osztrák és 5 valamilyen más állampolgár volt. A rendőrök 5,5 millió forint bírságot szabtak ki, ebből a külföldiek a legközelebbi postán 3.6 millió forintot fizettek be. A gyorshajtás miatt kiszabható közigazgatási bírság legkisebb összege 30 ezer, a legmagasabb pedig 300 ezer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik