Közélet

Eloltották a tüzet a királyszentistváni hulladékfeldolgozónál

A háromezer négyzetméteres csarnoképületben a nagy mennyiségű felhalmozott hulladék gyulladt ki.

Szerda hajnalra sikerült eloltani a múlt éjszaka keletkezett tüzet a Veszprém megyei Királyszentistvánon, a nemrég üzembe helyezett hulladékfeldolgozónál; személyi sérülés nem történt – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-t.

A tűz megfékezésén mintegy 45-50 tűzoltó dolgozott; a helyszínre kivonultak a veszprémi, a balatonfűzfői, a pétfürdői, a siófoki és a székesfehérvári egységek – mondta Sztanke Zoltán. Hozzátette: több járműfecskendővel, vizes és létrás kocsival, s egyszerre tíz vízsugárral sikerült a lángokat lokalizálni, majd eloltani.

Az égő hulladékot rakodógépekkel is hordták ki a tárolóhelyről és szétterítve oltották, de eközben egy munkagép is tüzet fogott, meghibásodott – mondta az ügyeletes, megjegyezve: elégtek az épületszerkezetek is, személyi sérülés viszont nem történt. Sztanke Zoltán közlése szerint a korábbi négyes, kiemelt fokozatú tűzriasztást hajnalra egyesre “vették vissza”.

A helyszínen szerda reggel már csak a balatonfűzfői tűzoltók dolgoznak, úgynevezett utómunkálatokat végeznek – tájékoztatott az ügyeletes. Elmondta: a tűzvizsgálat már hajnalban megkezdődött, a keletkezési ok egyelőre ismeretlen. Nem tudott még információval szolgálni a kár nagyságrendjéről sem, a felmérés tart.

Sztanke Zoltán hangsúlyozta, hogy a nagy mennyiségű kommunális hulladék égése során nem szabadultak fel olyan gázok, mérgező anyagok, amelyek a lakókörnyezetre veszélyt jelentettek volna. Rámutatott arra: az igazgatóság veszélyelhárító csoportja mindvégig a helyszínen volt és a műszerekkel folyamatosan mérte a levegő füstkoncentrációját, szennyezettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik