Közélet

Öngyújtóval játszó kislány gyújtotta fel a betlehemet

A 12 éves, családotthonban élő lány mivel kiskorú nem büntethető, ezért az ügyben indult eljárást a rendőrség megszünteti.

“Óriási a felháborodás, nem lehet meg nem történtté tenni az esetet, de adventkor a megbocsátásról kell szóljon az életünk” – mondta Csákovics Gyula zamárdi polgármester. Állami gondozásban lévő, vagyis családotthonos gyermekről van szó, aki “nem somogyi születésű”. Családban élő gyerekeknél a szülők a felelősek a kártérítésért, ebben az esetben kérdés, hogy ki vállalja a felelősséget, az állam, vagy a gyám – tette hozzá. Az önkormányzati vezető már tárgyalt a gyerek gyámjával, aki a kislány nevében bocsánatot kért az egész településtől. A gyereknek már eddig is több deviáns cselekedete volt, így mindenképpen társadalmi segítségre van szükség az ügyben – mondta a polgármester.

Az önkormányzat felajánlotta, hogy forrást biztosít egy újabb, még szebb betlehem elkészítéséhez, de a megalkotói azt mondták, csak jövőre képesek teljesíteni a feladatot. Jövőre viszont mindenképpen lesz új betleheme Zamárdinak – mondta a polgármester.

Még kedden gyújtották fel a balatoni kisváros egyik látványosságának számító betlehemet. Az önkormányzat rendőrségi feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen. A tűzoltók hiába oltották el igen hamar a lángokat, a bibliai életkép teljesen leégett. A mintegy 8 négyzetméternyi, ember nagyságú figurákkal elkészített alkotás a fémvázakon kívül főként nádból, szalmából, textilből, vagyis csupa éghető anyagból készült, ezért kaphatott pillanatok alatt lángra a szélben.

A zamárdi betlehemet a Nők a Balatonért helyi tagjai készítették a zamárdi Games segítségével még tavaly, másfél hónapos munkával. Idén a továbbfejlesztése részeként már kivilágítást is kapott, így a településnek esténkként is színfoltjává vált. Csákovics Gyula polgármester mintegy százezer forintosra becsülte a kárt hozzátéve, hogy az erkölcsi veszteség jóval nagyobb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik