Közélet

Két évre ítélték el az osztálytársát agyonverő fiatalt

Letöltendő börtönbüntetést kapott az a szakközépiskolai tanuló, aki 2008 januárjában olyan súlyosan bántalmazta osztálytársát, hogy az életét vesztette.

A táblabíróság jogerős döntése értelmében K. Rajmundnak halált okozó testi sértés miatt két év három hónapot kell fiatalkorúak börtönében letöltenie, továbbá három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A bíró indokolásában kifejtette: az élsportoló vádlott az ökölvívásban szerzett ismereteit nem a sportban, hanem védtelen osztálytársával szemben használta, megtorlásként egy őt ért sérelem miatt. A másodfokon eljáró bíró szóbeli indoklásában a sérelmet nem részletezte, ugyanakkor a korábbi elsőfokú eljárás során elhangzott: a vádlott azért bántalmazta áldozatát, mert az roma származására tett sértő megjegyzést. A másodfokon eljáró bíró megengedhetetlennek nevezte, hogy vélt vagy valós sérelmeket az utcán így toroljanak meg, ezt a fiatalember se tehette volna meg.

A letöltendő börtönbüntetésre való súlyosítással kapcsolatban kifejtette: a büntetés célja a megelőzés kell hogy legyen, az elkövető és a társadalom számára egyaránt. Ezzel a táblabíróság osztotta azt a perbeszéd során kifejtett ügyészi álláspontot, miszerint a társadalom igazságérzetével arányban álló büntetésre van szükség, épp a sértett álláspontja veszik el ennek hiányában, a fiatalember életét ugyanis visszaadni már nem lehet. Az áldozat halálát a bíró különösen értelmetlennek nevezte, mert – mint fogalmazott – igazi motívuma, indoka nem volt a vádlottnak, hogy ilyen kitartó szándékkal, hosszú időn keresztül, célzottan, nagy ütésekkel bántalmazza osztálytársát.

A másodfokú tárgyaláson jelen volt az áldozat édesanyja is, aki az ítélethirdetést követően elsírta magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik