Poszt ITT

Éhbérért foglalkoztatta a Duna TV a Jóban Rosszban sztárját

A közmédiát érintő, megközelítőleg négyszáz fős elbocsátás áldozata lett Kembe Sorel-Arthur is.

A Duna TV Éjjeli őrjárat műsorának riporterét a nagyközönség színészként a Jóban Rosszban sorozatból ismerheti. Azt állítja, szerepe a kereskedelmi csatornán is hozzájárult ahhoz, hogy megváltak tőle. A kialakult helyzetről kérdeztük.


Fotó: RTL Klub/Sajtóklub/Bársony Bence

Tudni lehet, hogy nem írtad alá az elbocsátásodról szóló előzetes értesítést. Milyen következményei lehetnek ennek?

Talán annyi, hogy nem kapom meg a végkielégítésemet, amiről a történteket tekintve szívesen lemondok. Egyrészt olyan kevés pénzt kaptam a Duna TV-nél, hogy az összeg rendkívül csekély lenne. Nem számszerűsíteném, de a pénzből mondjuk két barátomat tudnám meghívni egy-egy kávéra Bécsben. Másrészt nyilván az önérzetem is ezt diktálja: olyan módon és olyan stílusban küldtek el, ami egyrészt jogsértő, másrészt vérlázító. Ha a hetedik kerületben – ahol lakom – úgy szólnának az emberhez az utcán, ahogy engem az irodájukba rendeltek, abból verekedés lenne. Mindemellett azt is megértem, hogy azok a családos kollégáim, akiknek eddig a Duna TV jelentette a megélhetést, aláírták az előzetes értesítésről szóló papírt.

A csoportos leépítéseket a törvény szerint előre be kell jelenteni. A Duna TV esetében ez hogy történt?

Már az előző hullámnál tudni lehetett, hogy ott és akkor nem értek véget a közmédiás elbocsátások. Ám a munkaügyi bíróság a leépítések első lépcsőjével kapcsolatos elsőfokú ítélete nem tartotta legitimnek a csoportos elbocsátást. Persze, valahol mindenki számított arra, hogy bármelyik percben megszűnhet a munkája. De nem csak a csoportos elbocsátás és annak a módja volt felháborító. Amúgy sem mentek törvényesen a dolgok. Tudvalevő, hogy alkotmányellenes az is, hogy két azonos munkakörben dolgozó ember fizetése nagy eltérést mutat. Ennek orvoslására írtam is hónapokkal ezelőtt egy fizetési kérelmet, azt ígérték, majd átgondolják… Átgondolták.

Egyrészt szerencsésnek mondhatod magad, egyik állandó szereplője vagy a TV2 Jóban Rosszban sorozatának. Másrészt – állításod szerint – az ismertséged, és a sorozatszínészként történő foglakoztatottságod is hozzájárult a kialakult helyzethez.

Annak idején az előző tévéelnök Cselényi László adott engedélyt, hogy forgathassak a Jóban Rosszban sorozatban. Az ottani és a Duna TV-s munkám nem összeférhetetlen egymással, de hallottam, hogy a hátam mögött arról beszélnek, hogy ez nem etikus. Ennek ellenére senki sem állított választás elé.

Most, hogy a Duna TV-nél megszűnt a munkád, nem tartasz attól, mi történik, ha a esetleg a Jóban Rosszbannál is beindul a „költségracionalizálás”. Tudni lehet, néhány hete a TV2 is közel száz emberétől vált meg.

Nyilván, a mai világban mindenki átgondolja a lehetőségeit, és szeretne több lábon állni. Én annak idején nem a TV2-vel, hanem a Jóban Rosszbant gyártó céggel szerződtem, és még ráérek azon gondolkodni mi lesz “ha”, amikor esetleg tényleg úgy alakul a helyzet. Amennyire én tudom, a sorozat a TV2 stratégiai műsora, és a producer biztosított róla, hogy hosszú távon számít rám, tehát innen semmi sem fenyeget. Ha mégis nagy gond lenne, egy darabig megélnék a vállalkozásomból, az egyik barátommal videoklipeket gyártó céget hoztunk létre. Természetesen az is megfordult a fejemben, ha végképp élhetetlenné válik a helyzet, visszamegyek Franciországba, de akkor már én is hasonló cipőben járnék, mint az elbocsátott családos közmédiás kollégák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik