Pénzügy

Drasztikus bércsökkentés a közszférában?

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma azonnali hatályú létszámcsökkentést rendelt el a közgyűjteményeknél és a művelődési intézeteknél. Az itt dolgozók bérét is csökkentik - állítja a szakszervezet.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter intézkedése jogilag is megkérdőjelezhető. Az elbocsátások és a teljes bérösszeg 20 százalékos csökkentése miatt az érdekvédők szerint nem fogják tudni ellátni a feladataikat a dolgozók, és ez „katasztrofális hatású” lesz.  A döntés hivatkozási alapja a 2012. évi költségvetés tervezete.

Szakszervezet: a sport mellett a kultúrát is támogatni kellene

A szakszervezet tisztában van az ország súlyos helyzetével, ők is a munkahelyeiken és a személyes helyzetükön keresztül érzik a válság súlyát – írják az FN24-hez eljuttatott közleményükben. Mint írják: ennek ellenére súlyos hibának tartják a kulturális megszorítást, és úgy vélik, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár vagy az Országos Levéltár emiatt nem lesz képes ellátni a feladatait, és a „nemzeti kincsek puszta fizikai megőrzése is bizonytalanná válik”. Emellett szerintük sérülnek a polgárok alaptörvényben biztosított kulturális jogai is, romlanak a felnövekvő generációk találkozási esélyei a kultúra nemzeti értékeivel.

A szakszervezet nehezményezi, hogy csak a sportra fordít jelentős összegű fejlesztéseket a kormányzat, ám kulturális koncepció nincs. A félreértések elkerülése végett hozzáteszik: helyesnek tartják, hogy a kormányzat stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, de szerintük az a csekély megtakarítás, amit a kultúrán „nyer” a kormány, nem áll arányban a nemzeti örökség védelmében bekövetkező károkkal.

Tiltakoznak az ellen, hogy „a magát a nemzeti érdek legfőbb képviselőjének tekintő kormányzat a nemzetközi hírű közgyűjteményeket és a közművelődési intézményeket leépítendő koloncnak tekintse” – írja Földiák András, az érdekképviselet elnöke a közleményben. A szakszervezet követeli, hogy a jelenlegi válság ideje alatt a szakmailag át nem gondolt kulturális beruházások helyett a kormány először a már meglévő intézmények megfelelő színvonalú alapműködését biztosítsa.

A minisztérium szerint marad a színvonal

Az FN24 megkereste a minisztériumot is, hogy tisztázzuk: hány embert érinthet a létszámleépítés, illetve hogyan, mi alapján választják ki, kinek csökkentik a bérét.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a kérdéseinkre ugyan nem válaszolt, ám egy közleményt kiadott, mely szerint a létszámcsökkentés nincs hatással a közgyűjtemények és művelődési intézetek működésének színvonalára. A háttérintézmények létszám-előirányzatai 2012-ben csökkennek – írják az FN24-nek eljuttatott dokumentumban.

A szaktárca szerint létszámleépítésre részben a párhuzamosságok megszüntetése, részben a hatékonyság növelése érdekében van szükség. A kormány jelentős kulturális intézményi hálózatot működtet, ezen keresztül biztosítja a kulturális szolgáltatások elérését – jelezték a közleményben.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik