Tech

Magától világít az autópálya a hollandoknál

A tervek szerint 2013 közepétől, a fotolumineszcens anyaggal újrafestett utak a nappali töltődés után maguktól világítják be az éjszakát.

Autópályáik modernizálásának első lépéseként a hollandok egy roppant zöld megoldást választottak: az útjelzések láthatóvá tételét egy olyan anyaggal oldják meg, amely akár 10 órányi világításra elegendő energiát is képes magába szívni a nappali órákban.


(Fotó: Wired)

Azonban a záróvonalak és egyéb „kreszjelek” fénylővé alakítása mellett interaktívabbá szeretnék tenni az utakat. Például hópelyhekkel festenék végig az aszfaltot, azonban olyan anyaggal, amely kizárólag -5 foknál hidegebb körülmények között válik láthatóvá – ezzel jelezve a sofőrök számára, hogy az út valószínűleg csúszik, kiemelt fontosságú tehát az odafigyelés.


(Fotó: Wired)

Ezek a fejlesztések lehetővé tehetik az árammal működtetett jelzőrendszerek hanyagolását, ami idővel jelentős megtakarításokhoz vezethet. Igaz, a magunk részéről a projektet (számos haszna mellett) már csak az esztétikai élmény miatt is támogatnánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik