Tech

Maga az út hajtaná a kocsikat

autókerék (autókerék, )
autókerék (autókerék, )

Egy új japán fejlesztés segítségével az elektromos autók menet közben tölthetnék fel magukat.

Az e-autók egyetlen legnagyobb hibája, ami miatt (egyelőre) képtelenek felvenni a versenyt a fosszilis energiát használó társaikkal, hogy akkumulátoraik roppant korlátozottak. Ezt az akadályt küzdené le a japán Toyahashi Műszaki Egyetem kísérleti rendszere, amit fejére fordított trolibuszként lehetne jellemezni.

A kutatók a jövő autóiban az áramszedők helyett áramszedő kerekeket használnának, melyek az akár tíz centiméter vastag beton alatt elhelyezett áramforrásból nyernének elektromos energiát – menet közben.


Életnagyságú bemutató a japán Wireless Technology Park 2012 konferencián.
(Fotó: Tech-On!)

A rendszer persze egyelőre gyerekcipőben jár, hiszen csupán 50-60 wattos teljesítmény vezeték nélküli átvitelére képes, ami messze elmarad egy elektromos autó igényeitől. A kutatók azonban csak a megvalósíthatóságot kívánták demonstrálni – elmondásuk szerint némi fejlesztéssel nincs akadálya annak, hogy akár százszor több energiát áramoltassanak, akár húsz centi beton mélységéből.

A kérdés már csak az, hogy megéri-e az úthálózatot így felújítani? Illetve megoldható-e az, hogy jogosulatlanok ne férjenek hozzá a föld alatti energiához?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik